Глухите камъни е един от най-големите тракийски култово-погребални комплекси в Източните Родопи. Намира се на най-високите части на източнородопския рид Гората при надморска височина 500 - 560 м в землището на село Вълче поле, на няколко километра от село Малко Градище. До него се достига по черен път отделящ се от превала при шосето свързващо селата Малко Градище и Дъбовец.

Възниква през раннажелязната епоха ХІІ-VІ в.пр.Хр., използван през античността и средновековието. Обектът е разположен върху четири скални масива, разделени от дълбоки проломи. В подножието на един от тях е издълбана скална гробница. В източната част на гробната камера е оформено легло и малка ниша. Встрани има следи от втора, недовършена гробница.

В масива на изток е изсечена в скалата двураменна стълба, която води до самото светилище. Според някои учени по нея преминава религиозно шествие до площадката на върха, където жреците извършват своите свещенодействия. Там е изсечен голям, правоъгълен басейн служещ за водохранилище. Целият комплекс е ограден от крепостна стена от ломени камъни без спойка, основите на която личат и до днес.

Мястото на светилището е избирано внимателно – изключително красива, природа и отлична видимост към всички посоки на света. Откроявайки се над околния терен‚ в съзнанието на древните обитатели на Родопите скалните масиви са свещени.

За траките височината на скалата олицетворявала ритуала на преминаване от всекидневното към свещеното. Този‚ който се издига‚ изкачвайки стъпалата на светилището‚ които водят към небето‚ престава да бъде човек – стигайки до върха‚ докосван от първите лъчи на слънцето‚ жрецът-свещенослужител прониква в едно друго, ново и чисто пространство...

Всички околни скали са осеяни със скални ниши, чийто брой надхвърля 200. По-голяма част от тях имат трапецовидна форма, но има и цилиндрично засводени. Счита се в многобройни ниши се поставят урни с праха на починал.

Почитта на местното население към свещено място е толкова голяма и трайна, че през късната античност след като християнството е прието за официална религия на Римската империя, през IV в., на това свещено за траките място е построен християнски храм.


Разстояние от Хасково: 57 км.

Достъп: Пешеходна алея


Източник: Ирко Петров – археолог; haskovo-bulgaria.com; lyubimets.org; haiduk-tourist.blogspot.com

Снимки: haiduk-tourist.blogspot.com

 
Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата