„Скално – култовият комплекс край с. Бенковски“ наричан още „Каменния град“ се намира между селата Бенковски, Дедец и Добромирци на 12 км от Златоград по пътя за Кърджали. Изграден е върху вулканични скали, на площ от няколко квадратни километра. Включва няколко отделни обекта: "Лъвът", "Крокодила", "Гъбата", "Слона", скалните масиви край махала Мъженци, т.нар "Голям камък" и няколко пещери, които са служели за гробници и ритуални помещения.

Представлява голям праисторически светилищен комплекс с издълбани в скалите ниши и улеи. При наблюдение от разстояние се открояват различни изображения на животни.

До тракийската скална гробница се стига по пътя на с. Бенковски в посока с. Мъженци, квартал на с. Бенковски от 1991 г. Пътят е указан с табела на Първата археологическа пътека в България, където скалните образувания, кладенци, тракийски гробници, жертвени места са историческа и природна ценност. По пътя Златоград-Кърджали, табелата е сложена след табела за Тюркян чешма, а от другата страна на пътя е на 1,5 км от входа на с. Бенковски от към с. Кирково. Превозното средство се оставя в селото. Следва преход от около 15-20 мин. пеша.

Археологическият обект е сравнително добре запазен. Тракийска скална гробница има пещерообразна форма. Отворът на входа е с ширина 1,65 м и височина 1,45 м, по края на който личи жлеб от затваряща го плоча. "Гробна камера" е квадратна с дължина 2,20 м и ширина 2,34 м. Най-високата точка на купола е 1,72 м. Изсечена е в основата на заоблен от ветровете пясъчник, на лесно и достъпно място.

Забележка: Обектът е лесно достъпен, част от първата в страната археологическа пътека. Маршрут от с. Бенковски до обекта – 2 км.


Снимки: myivoblog.blogspot.bg

Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата