В продължение на близо 20 години в нашата археологическа литература в научни и популярни списания се направиха съобщения за наличието на тракийско светилище на бога на слънцето /Сабазий или Аполон/ между селата Лимец и Ручей. В района има няколко тракийски светилища, свързани с почитаните от траките култове.

Тракийското светилище и крепост се намира на 2.45 км западно по права линия от центъра на село Лимец, на висок връх, наречен Черквата. Североизточно от махала Насуф олар, срещу нея- Али чауш маалеси, западно- Саи дере.

Светилището е строено с ломени камъни, без спойка от хоросан. Според проф. Герасимов, е имало кръгла форма, очертана от каменен зид без спойващ разтвор.

По описанията, направени в отделните публикации, и очертанията на терена се вижда, че светилището е имало кръгла форма. Неговите размери са: дължина на изкопа 1.8 м, диаметър на кръга 18 м. Различават се отделни камъни наредени един върху друг, без да е използван спойващ разтвор.

През периода 1932-1938 г. учителят в село Лимец, Стоян Русев е подложил на разкопаване целия терен. Намерените два фрагмента от бронзови плочи с изображение на Аполон, четири бронзови статуйки на тракийски конник и монети са предадени на музея в Казанлък.


Източник: bulgariancastles.com
Снимки: haiduk-tourist.blogspot.com
Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата