Скулптурната група “Борци” е творба на изтъкнатия български скулптор проф. Любомир Далчев. Представени са двама борци в схватка. Постаментът е изработен от дялан гранит, а самата скулптурна група е отлята от бронз в леярната на СБХ. Инвеститор е Окръжният съвет на БСФС /Български съюз за физкултура и спорт/- Хасково. Възложена е за изработка през януари 1968 г. и е завършена през юни същата година. Скулптурата е елемент от оформлението на средата около новопостроената спортна зала и от фестивалната украса на Хасково по повод ІХ световен фестивал на младежта и студентите. При посещение на българска официална делегация в Лозана през октомври 2014 г. по покана на президента на МОК д-р Томас Бах, двукратният олимпийски шампион Боян Радев подарява на Олимпийския музей в Лозана пластика – умален модел на скулптурната група “Борци”.

През бурната 1968 г. /студентски бунтове във Франция, протести срещу войната във Виетнам в САЩ, Пражката пролет в Чехословакия/ в България се провежда Деветият световен фестивал на младежта и студентите. София е столица на фестивала под надслов “За солидарност, мир и дружба”, който се открива на 28 юли и продължава до 6 август 1968 г.

В началото на 1968 г. Българският национален комитет за подготовка на ІХ световен фестивал на младежта и студентите взема решение състезанията по свободна и класическа борба да се проведат в Хасково от 30 юли до 4 август. Предвижда се участието на повече от 250 борци и гости от най-малко 30 страни. На 8 февруари 1968 г. в Хасково е учреден Организационен комитет за подготовка на града за фестивала с председател Господин Корцано. На първото заседание на комитета е приет подробен план за работата. Основна задача е ремонт и разширение на Спортната зала ускорено строителство на новия борцов салон към залата, и организация за образцово провеждане на състезанията по борба. Спортната зала е завършена през 1965 г., така че е съвсем нова постройка. С разширението и преустройството се образува нов спортен комплекс.

На 27 юли 1968 г. е проведен голям митинг за посрещане на на делегатите на фестивала и откриване на новия спортен комплекс “Дружба” – преустроената спортна зала и новия салон за борби. На 1 август 1968 г. се откриват фестивалните борби. Приъстват Роже Кулон – председател на Международната федерация по борба и Милан Ерцеган – международен секретар на ФИЛА. В деня на откриването на фестивалните борби в Хасково Роже Кулон дава пресконференция.


Източник: visithaskovo.com

Снимки: visithaskovo.com

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата