Тракийска, късноантична и средновековна крепост Маласар/Молла асар (Крепостта на съкровищата) се намира на 2.09 км югозападно по права линия от центъра на село Воденичарско.

По-лесно е да се стигне до нея от пътя за с. Воденичарско. Има отбивка, водеща до закрита вече перлитова кариера. От кариерата черен път се спуска надолу, към долината. От него тръгва пътечка, която пресича дерето и стига до крепостта от запад.

Крепостта е изградена на непристъпен скалист връх, намиращ се под крепостта Устра, към която се открива красива гледка. Стените й са запазени с височина до 5 метра.

В подножието на крепостта текат река Асар дере и река Каменно дере, като двете реки се събират източно от крепостта и по тоя начин я обграждат от три страни. Твърдината е труднодостъпна от всички страни. Най-достъпна е от запад, където е защитена от скален нос укрепен с крепостни стени. На носа те са образували нещо като правоъгълна кула. Обекта заема две площадки с размери 55х23 м и 36х21 м, ориентирани с дългата си страна в посока запад-изток.

Вътрешната крепостна стена се простира между две отвесни самотни канари, в една от които има 4 издълбани скални ниши. На територията на първата площадка са разкрити 9 помещения, изградени от грубо обработени камъни, споени с калов разтвор. Помещенията са с неправилна правоъгълна форма с различни размери. Във вътрешността на втората площадка са установени 5 помещения, градени по сходен начин.

Установено е, че крепостта е съграждана на два етапа: първия – през VI век, а втория – след XI век.

Забележка: Обектът е подходящ за туризъм.


Източник:bulgariancastles.com; tourism.kardzhali.org
Снимки: myivoblog.blogspot.com
Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата