Тракийска крепост Калето се намира на 1.46 km северно по права линия от центъра на село Гърбище. С лек автомобил по пътя град Ардино - село Гърбище, като се спира на самия път, а крепостта се пада вдясно от пътя. Разположена е на възвишение със стръмни склонове от всички посоки.

Крепостната стена описва неправилен кръг с диаметър 67 m. Градена е от ломени камъни без спойка. Разрушена е практически до основи, като камъните от нея в момента образуват разсипи по склоновете на възвишението. На три места, две от които в западната част на стената разпръснатите камъни загатват за основи на кръгли отбранителни кули. На самия връх е имало малка цитадела, която в момента е изцяло заличена. В твърдината се забелязват следи от градежи. Както във вътрешното пространство, така и сред камъните на разрушената стена се срещат фрагменти покривни керемиди. Глината, от която са направени керемидите е с примеси на пясък.

Със заповед №550/07.05.2003 г. на министъра на околната среда и водите за природна забележителност е обявено и историческото място “Калето” с площ от 0.5 ха.


Източник:bulgariancastles.com

Снимки:haiduk-tourist.blogspot.com

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата