Курортен комплекс и ски дестинация Пампорово e разположен в централната част на Родопите - на 1650 м н.в, в подножието на връх Снежанка, на територията на Община Смолян и на Община Чепеларе. Намира се на 15 км от гр. Смолян и на 10 км от гр. Чепеларе. Климатът в района е умерен със средиземноморско влияние. Това предопределя продължителна, но мека зима и над 240 слънчеви дни в годината. Именно това прави Пампорово най - слънчевия планински курорт в България. Средната годишна температура е 5.5°С.

Почти всички ски писти в курорта започват от връх Снежанка (1926м), като тяхната надморска височина варира от 1926 м до 1400 м. Ски сезонът започва в началото на месец декември и продължава до края на месец април. През зимата снежната покривка достига до над 2 м. Сред най – големите предимства на к.к. Пампорово е липсата на опасност от лавини и силен ураганен вятър. Повишената отрицателна йонизация във въздуха в района на Пампорово прави курорта подходящ за рехабилитация на респираторни заболявания, заболявания на нервната система и метаболизма.

Ски и сноуборд на Пампорово

Курортен комплекс Пампорово е изключително подходящ за развитието на зимни спортове, като ски и сноуборд, и е признат от редица международни организации като ски дестинация, сред които и Neilson Active Holidays - за най - добрия курорт в Европа за начинаещи скиори, с най - доброто Ски училище на “Пампорово” АД за сезон 2010/2011 г.

Пампорово е най - южната точка в региона на Балканите, в която все още могат да се практикуват зимни спортове и е предпочитана дестинация за скиорите и сноубордистите от южните ни съседки Гърция и Турция. В България к.к Пампорово е добре познат на любителите и професионалните скиори от десетки години. В курорта са се провеждали и продължават да се провеждат спортни събития от национална и международна важност. От тук е започнала спортната кариера на единствената ни златна медалистка от зимна олимпиада – Екатерина Дафовска.

Развитие на курорт Пампорово

През 2016-та година се постави началото на първото в България сливане на два курорта в една обща ски зона „Пампорово - Мечи Чал“. Обединението превръща Пампорово и Мечи Чал в комплекс за зимни спортове и цели да създаде най - големия ски курорт на Балканите, като повиши конкурентоспособността, използва активно наличния природен ресурс и дава възможност за домакинство на престижни спортни събития.

Разстоянието от 9 км между двете ски зони дава възможност още през зимен сезон 2016/2017 Пампорово и Мечи Чал да работят обединени помежду си с единна транспортна и билетна система. Стартиралите през лятото на 2016 - та инвестиции, поставят начало на подобренията в инфраструктура на двете ски зони, така че те да бъдат информационно обезпечени с необходимата указателна и транспортна достъпност.

През зимния сезон регулярни специализирани ски бусове обслужват двете ски зони и осигуряват трансфер на всички туристи, желаещи да посетят ски центрове Пампорово и Мечи Чал. Обособени спирки и указателни табели информират туристите за актуалното разписание и движение на ски бусовете.

Туристите имат достъп до две ски зони с разнообразни по трудност и дължина писти, които развиват у тях нови умения в зимните спортове. Предлагат се както отделни за всяка ски зона, така и една обща лифт карта валидна за двете ски зони, която дава достъп до всички работещи в Пампорово и Мечи Чал ски писти през деня и достъп до шатъл бусовете.

Съоръженията, обслужващи мрежата от писти в ски зона Пампорово - Мечи Чал, осигуряват бързо и комфортно придвижване без струпвания и опашки. Ново поколение модерни снегоутъпкващи машини на водещите в този област фирми “Kässbohrer Geländefahrzeug” и “Prinoth” се грижат за обработката на трасетата, а модерна система за изкуствено заснежаване се грижи за обезпечаването на снежна покривка на функциониращите и обозначени писти.


Източник: pamporovo.me

Снимки: pamporovo.me/facebook

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата