Връх Алада се намира на 12 км югозападно от гр. Ардино. До него може да се стигне по пътя от Джебел през селата Папрат - Мишевско - Църквица - Синчец ( 19 км. ) води към разклона за с. Гърбище от пътя за Ардино - Кърджали и свършва при с. Гърбище ( 7 км. ), общо 26 км.

Алада е висок 1241 м. и е най-високата точка на планинския масив Жълти рид. Намира се на границата между Ардино, Джебел и Неделино.

При археологически разкопки през 1983 г. са открити експонати от късно бронзовата епоха. Тук е съществувало старо тракийско скално светилище, свързано с култа към тракийския Зевс. Най-ранното му съществуване се отнася към късната бронзова епоха ( 1600-1100 г.пр.Хр.). В скала са изсечени улеи използвани в древните ритуали. Разкрито е каменно ограждение датиращо от V-IV в.пр.Хр., а според местните хора на върха е имало манастир и християнски параклис.

В подножието на Алада се намират чешми със студена вода с високи питейни и лековити качества, идващи от дълбините на връха. Носи наслада допира с невероятната девствена природа, ароматни билки и вековни дървета. От върха има изглед към Западните и Източните Родопи и към Беломорието.

Този масив е известен сред околното население с името Аллах-даг (Божа планина). Местна легенда разказва, че по време на турското нашествие в Родопите, тук, на Аллах-даг, османците получават заповед да спрат с клането и да започнат помохамеданчването.

В близост до върха ежегодно се организира молебен за дъжд.

Подходящ за екотуризъм.


Снимки: www.facebook.com/Връх Алада
Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата