Бюст-паметникът на Радка Кушлева се намира пред театър „Николай Хайтов“ в Смолян. Официално е открит на 12 юли 2020 г. Идеята за паметникът е на народния певец Хамид Имамски. Композицията се състои от постамент 30х30 см и потретна скулптура на певицата,  изработена  от гранит и бронз с височина 150 см. Инвестиционния проект е дело на „ДЕКРА“ –ЕООД –гр. Пловдив, архитект Лъчезар Митовски.

Радка Кушлева е родена е на 12 юли, 1926 г. в Широка лъка, в семейство на певци и гайдари. Първите изяви на младата родопчанка са през 1942 г. Тогава гласът ѝ прозвучава за първи път по Радио София. Първите песни, които пее по Радио София, са „Бела съм, бела, юначе“, „Кадона седи в бахчона“, „Заспало е челебийче“, „Радо, мари, бяла радо“. През 50-те години на XX век записва повече от 70 оригинални родопски песни, по-голямата част от които са в Златния фонд на Българското национално радио. Родопската певица умира през 1977 г.

Радка Кушлева е изпълнителката на химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“. Заради красотата на тембъра ѝ я наричат „славея на Родопите“.


Източник: smolyan.bg Снимки: facebook.com/Radka.Kushleva.Folklor/photos/
Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата