5 интересни места в Хасковo и наоколо, които трябва да посетите

Автор: Ели Иванова

Източник: Друми в думи

Беше второто ни посещение на Хасково за последните 3-4 години. Преди бях идвала тук като ученичка, но нямах някакви особени впечатления от града. Сега наистина има какво да се види.

В тази статия представям пет знакови за Хасково и региона места, които могат да се посетят за един ден, ако се намирате в региона. Общото между 5-те места е, че всички те са големи и неповторими. Бих казала дори емблематични за региона, а и не само.

В Хасково и наоколо: Александровска гробница

Монумент „Света Богородица“

Монументът, посветен на Света Богородица и Младенеца, е открит тържествено през 2003 година, а две години по-късно получава световно признание като един от рекордите на Гинес. Призът утвърждава внушителния монумент като най-голямата статуя на Богородица с Младенеца в света.

Хасково: монументът Света Богородица
Световен рекорд на Гинес за най-висока статуя на Богородица с Младенеца

Самата статуя  висока 14 метра, а пиедесталът под нея – 17 метра, което прави обща височина от 31 метра. наистина внушително. Това се усеща особено добре в основата на монумента.

Хасково: монументът Света Богородица

Голямата камбанария

Много близо до величествения монумент на Света Богородица се намира висока камбанария. Височината на камбанарията е около 30 метра, което й отрежда едно от челните места на Балканския полуостров. В камбанарията има стълба, виеща се почти до върха й, откъдето човек може да се полюбува на страхотни панорамни гледки.

Хасково: Голямата камбанария

Александровска гробница и музей на тракийското изкуство

В Хасковското село Александрово, намиращо се на 19 километра от Хасково, се намира една от най-големите и красиво изписани тракийски гробници на територията на нашите земи. Датирана е от 4-ти век пр. Хр. Открита е през 2000-та година от видния наш археолог Георги Китов. За съжаление, в гробницата не е разрешено да се влиза, за да се запазят архитектурата и стенописите й, което е малко разочароващо.

Александровска гробница: самата могила

Ние посетихме гробницата или по-точно музея към нея преди има-няма два месеца, на връщане от екскурзията ни в Мезек. Да си призная, бяхме слушали, че тази гробница е нещо невиждано откъм стенописи и може би затова имахме големи очаквания. Като наш пропуск мога да отбележа, че не бяхме разбрали за ограничения достъп до гробницата. Затова, като всички други посетители трябваше да се задоволим с поглед отдалеч на гробната могила и с разглеждане на музея към гробницата. Останахме разочаровани. Беше ни малко като бутафория.

Иначе, музеят е наистина интересен. В него има реплика на Александровската гробница и експозиция, посветена на тракийското изкуство. Музеят е финансиран от Япония и е открит лично от японския принц Акихито през 2009 година. Направен е на много високо ниво. Беседата, която имахме там, също беше изключително интересна. Но някак, тази гробница-реплика, поставена там в музейната зала ми беше неестествена.

Александровска гробница: музеят
Александровска гробница: стенописите в музея

За сравнение, репликата на Казанлъшката гробница е доста по-реалистична според мен, защото си е вкопана в земята като истинската. Освен това, там в Казанлък човек може да разгледа истинската тракийска гробница. Е, да – срещу доста пари, но все пак е разрешено.

В Александровската гробница ни беше обяснено на касата, че такава възможност няма.

Все пак, в никакъв случай не съжалявам, че посетихме Александровската гробница, т.е. музея. Видяхме и научихме нови и интересни неща. Освен това със сигурност щеше нещо да ме гложди отвътре, ако не бяхме видели всичко това.

Узунджовска църква

Узунджовската църква „Успение Богородично“ е най-голямата селска църква в България. Църквата първо е била джамия, но в началото на 20-ти век е преобразена в християнски храм. В резултат на това превъплъщение, църквата има уникална архитектура, смесваща както християнски, така и мюсюлмански елементи.

Село Узунджово се намира само на 10 километра от Хасково.

Узунджовската църква

Светилището на нимфите в Каснаково

Светилището, изградено върху карстови извори, датира от римско време. То е създадено от Тит Флавий през 2-ри век в чест на водните нимфи и Афродита.  Самият Тит Флавий е римски пълководец от тракийски произход. Друга интересна забележителност в района е една римска вила.

Светилище на нимфите в с. Каснаково
Сподели!