10 забележителни места в Западните Родопи

Автор: Ели Иванова

Източник: Друми в думи

Родопите са една от най-красивите планини в България. Планина, изобилстваща от природни забележителности и културно-исторически места. Освен това хората там са много добри и гостоприемни.

Преди доста време публикувах в блога статия за едни от най-интересните места в Източния дял на Родопа планина. Тук се постарах да събера в един кратък списък някои от най-интересните места в Западния дял на Родопите. Места, които посетих през последните 2-3 години и които ми направиха голямо впечатление.

Чудните мостове – това е интересен скален феномен в Западните Родопи, представляващ карстови образувания във формата на два големи скални моста. Намират се на 35 километра северозападно от град Чепеларе, близо до село Забърдо. Чудните мостове е и обект номер 85 от 100-те национални туристически обекта.

Чудните мостове

Язовир Въча – разположен е по течението на река Въча, на пътя от Кричим за Девин. Там по този път на един завой има едно заведение, от което гледката към язовира е чудесна. Това е един от най-големите язовири в България и язовирът с най-висока язовирна стена. Известен е също с многото понтонни къщи, плуващи в него.

Язовир Въча

Село Широка лъка – намира се на 16 км от Пампорово и на 22 км югоизточно от Девин. Повечето къщи в селото са еднотипни и в  стил на автентични родопски къщи. Така цялото село прилича на един голям етнографски комплекс. Културно-образователна забележителност в селото е Националното училище за фолклорни изкуства. Село Широка лъка е и обект номер 87 от 100-те национални туристически обекта.

С. Широка Лъка

Момчиловата крепост – намира се на около 17 километра източно от Смолян. Изградена е по времето на  император Юстиниан I, управлявал Източната Римска империя в периода  527-565 г. Останките от крепостта се намират на един хълм, близо до село Градът. Когато човек се качи на върха на хълма в границите на крепостта, се открива красива панорамна гледка към околните хълмове. Усещането е страхотно.

Момчиловата крепост – гледка от върха на хълма

Златоград – етнографски комплекс на открито в Западните Родопи, подобен на Етъра в Габрово.  Комплексът се състои от няколко къщи, като едната от тях е етнографски музей, още няколко представляват занаятчийски работилници, а също така има кафене и заведения в къщи от комплекса. В Етнографския музей се намира и печат номер 86 от 100-те национални туристически обекта. Самото градче е малко, но много приятно и добре уредено.

Етнографски комплекс в Златоград

Пещера Ухловица – в пещерата има доста чудати и красиви образувания. Намира се в Западните Родопи на 3 км североизточно от село Могилица, на около 30 км югозападно от Смолян. Пещерата е обект 83 от 100-те национални туристически обекта.

Пещера Ухловица

Агушеви конаци, село Могилица – титуловат ги като  архитектурен и художествен паметник от национално значение. Изградени са  в началото на 19 век от Салих Ага и тримата му сина. В тях е сниман част от култовия български игрален филм „Време разделно“. За съжаление тези Агушеви конаци в момента не се поддържат и се рушат поради разни имуществени спорове.

Агушевите конаци в село Могилица
Агушевите конаци в село Могилица – този двор не го отварят за посетители

Асенова крепост – крепост, която се намира на около 2 км от Асеновград, известна още като Петришка крепост. Пър­вите строежи тук са извършени още през IX&X в., но фактически крепостта е била изградена отново при българския цар Иван Асен II около 1231 г.

Асенова крепост

Връх Снежанка – разположен в курорта Пампорово, на 15 км от град Смолян. Върхът е висок 1926 метра. На него е изградена телевизионна кула с кафе-панорама в най-високата част на кулата. От това кафе се откриват страхотни панорамни гледки във всички посоки. Там в кафето се намира и печат номер 84 от 100-те обекта.

Връх Снежанка – кулата
Връх Снежанка – гледка от кулата

Язовир Голям Беглик – много живописен язовир. Намира се в Западния дял от Родопите на пътя между Доспат и Батак.

Язовир Голям Беглик

Западните Родопи са изключително богати на природни и културно-исторически забележителности. В тази статия представих една съвсем малка част от тях. Още много красиви места публикувах в статиите за Батак и Доспат. Със сигурност още повече места ме чакат да ги посетя и да разкажа за тях.

Сподели!