Язовир „Цанков камък“

Най-големият язовир, построен в България от средата на 80-те години насам, е „Цанков камък”. Освен мащабно хидротехническо съоръжение, той представлява и любима туристическа атракция в Западни Родопи, основно заради чудесните възможности за риболов и атрактивната разходка с лодка, която може да бъде организирана в язовира. Намира се до село Михалково и е част е от каскадата „Доспат-Въча”. Захранва се от реките Въча и Гашня, а обемът му е 111 хил. куб. метра вода. Бреговете на язовир„Цанков камък“ са много стръмни и трудно достъпни, надморската му височина е около 680 м. Водното огледало на язовира достига до гр.Девин, а дължината му е около 15 км.

Освен водноелектрическа централа, язовир „Цанков камък“ е и важен туристически ресурс – вече се е превърнал в любима атракция на туристите, тъй като по него се предлагат разходки с лодка (за 1 или 3 часа) и самостоятелно наемане на водни колела. Лодките и водните колела са оборудвани със спасителни жилетки и отговарят на всички норми за безопасност.

Разходка с лодка или водно колело се заявява предварително на телефон за резервации: 0885 25 27 37. Освен природолюбителски, предлагат се и риболовни излети по язовира.  През пролетта на 2014 г., седмица преди да влезе в сила забраната за риболов, в язовира са пуснати около 15 000 малки шаранчета, произведени в стопанство„Три водици” – собственост  на единствения у нас действащ Институт по рибовъдство и аквакултури. Дори през зимата майсторите риболовци се хвалят с добра слука на язовир„Цанков камък“.

Източник: zapadnirodopi.com

Сподели!