Язовир “Кърджали“ с кей за лодки и водни колела

Главатарци

Регионалната инспекция по околна среда и водите /РИОСВ/ в  Хасково дава зелена улица на идеята за  изграждане на понтонен кей  за лодки и водни колела на  язовир “Кърджали“.Инвеститор е фирма от Джебел, която има разрешение от екоминистерството за ползване на язовира  с цел отдих и водни спортове. Дружеството притежава собствени имоти в землището на село Главатарци. Законът за водите  претърпя изменения и вече не се дават разрешения за  спорт и отдих. За да могат работниците и служителите от фирмата да продължат да  почиват край водоема, сега  ръководството на дружеството поиска разрешение за плаващо съоръжение на язовира.

Понтонният кей ще се използва за акостиране на безмоторни лодки и  водни колела. Местата за складиране на лодките и металните контейнери за  битови отпадъци ще  се намират  в имот на фирмата. Нова техническа инфраструктура не е необходимо да се изгражда.

Басейнова дирекция „Източнобеломорски район “ – Пловдив също е одобрила предложението.

На инвеститора се поставя условие  да  опазва  чистотата на  язовирните води  от нефтопродукти и други замърсители.

На водещата снимка: През последните години село Главатарци се превърна в предпочитано място за почивка на туристи от страната и чужбина. Заради красивата природа и възможностите за спорт и риболов  на язовир „Кърджали”  в селото бяха изградени много хотели и къщи за гости.

Автор: Златка МИХАЙЛОВА
Източник: novjivot.info

Сподели!