Язовир Кърджали – един от най-големите язовири в страната

​Язовирът край Кърджали е един от най-големите в страната, заедно с язовирите „Студен кладенец“ и  „Ивайловград“. Трите язовира, попадащи в пределите на най-буйната планина Родопите, заедно акумулират водите на река Арда и нейните притоци.

Стената на язовир Кърджали се намира на около 3 километра от град Кърджали. Тя е бетонна и дъгово-гравитачна. Височината й достига завидните 103 метра, което я нарежда на трето място по големина в страната. Със своята форма конструкция и изпълнение стената е уникална на целия Балкански полуостров. Освен това, тя е и от малкото язвоирни стени в света, които се извисяват над голямо населено място.

Основното предназначение на язовир Кърджали е добив на електроенергия. Освен това, водите на язовира се използват и за промишлените нужди на града, както и за напояване.

Разбира се, язовирът предлага на своите посетители много разнообразни и интересни занимания, като Гребна база, водни колела, възможност за водомоторен спорт, и най-привлекателното – риболов.

Бреговете на язовира предлагат и прекрасни възможности за къмпингуване. През уикендите на летния сезон често бреговете му са изпълнени от лагеруващи, а намирането на място за къмпинг става доста трудно.

Посещението на величествената стена на язовира също е интересно място, което си струва да бъде посетено. Гледката е изключителна! По стената има няколко пункта за наблюдение, а под тях шлюзове, които отварят резервен тунел, в който водата да се оттича в случай на преливане.

От едната страна на реката се вижда и река Арда и отвора на тунела, което допълнително допринася за очарованието на това великолепно място.

Язовир Кърджали е едно от омайните местенца в Родопите, където човек се зарежда с живителната сила на природата и има възможността да се докосне до нея и да се върне към себе си.

Снимка: Ахрида-Дестинация Родопи

Автор: Селвина Топалска
Източник: rodopchani.bg

Сподели!