Шарапаните – спомен за древните дейности на родопчанина

снимка: pochivka.bg

​Шарапан – дума, непредизвикваща никакви асоциации в ума на чуващия я. След като обаче човек потърси корените й и разбере, че идва именно от турската дума „шарапан“, значеща „вино“, то човек започва да придобива бегла представа какво може да очаква, посещавайки местност „Шарапаните“, наречена така заради множеството шарапани, т.е. винарни, намиращи се в нея.

Шарапаните представляват издълбани в скалите корита, по-голямата част от които с правоъгълна  и по-малко с кръгла форма. Коритата, попадащи в местността Шарапаните са свързани две по две, като между тях има улей, който позволява течността да изтича от едното в другото корито.

снимка: myivoblog.blogspot.com

За шарапаните, намиращи се край хасковското село Брястово, се предполага, че датират от далечната 700-800 година пр.н.е. Според изследователите скалните корита, издълбани от най-древните ни предци били използвани за преработка на грозде във вино и отново се свързват с култа към бог Дионисий.

Друга хипотеза гласи, че те били използвани от предците ни в древните рудодобивни дейности, като чрез тях траките пречиствали с вода стритата руда.

Местност „Шарапаните“, която днес е сред паметниците на културата от старожелязната епоха е едно от местата, което връща човек в древността. То е от местностите, които будят у човек възхищение към делото на предците, които успявали сами да пригодят наличните средства така, че те да им служат по най-добрия начин.

Автор: Селвина Топалска
Източник: rodopchani.bg

Сподели!