Шапран дупка – символ на смайващата сила на природата

​Шапран дупка или известен още като Еркюпроя, идващо от турски и съчетващо значенията на думите „ер“ – „земя“ и „кюпрюя“ – „мост“ е едно от безброй многото чудеса на родопската природа.

Уникалността на скалния мост „Шапран дупка“ се дължи на факта, че мостът представлява процеп в иначе огромната скала, естествено прокопан в продължение на стотици години усилен и неуморен труд от страна на река Белишка.

За да се докоснете до магията природния феномен, трябва да се отправите към село Белица. Посещението на Шапран дупка може да съчетаете и с посещението си на изключително ценната и посещавана Кръстова гора.

Посещавайки скалния мост, у човек несъмнено се събуждат чувства на възхищение от постижението на реката, но там човек получава и един изключително ценен житейски урок, не от кой да е, а от самата природа, която винаги ни е учела, а и продължава да ни учи и до днес, че трудът се възнаграждава и че човек никога не трябва да спира да преследва целите си, колкото и трудно и невъзможно да изглежда постигането им.

Шапран дупка е само още едно доказателство на поговорката, която всички ние от малки знаем – „Водата дълбае камъка не със сила, а с постоянство!“. Именно с постоянство и водите на река Белишка са издълбали скалата и са си проправили път в нея, за да уформят днес природния феномен, на който всички ние се възхищаваме и радваме.

Автор: Селвина Топалска
Източник: rodopchani.bg

Сподели!