Чорбаджи Паскалевата къща – истински архитектурен шедьовър

​С името Паскалева къща са известни два обекта – и двата изключително интересни, пазещи интересни моменти от историята на българина. Едната се намира в град Ивайловград. Тя опазва копринените спомени за земеделския отрасъл бубарство, който достига изключителен разцвет по нашите земи в недалечното минало. На нея посветихме отделна статия не много отдавна. Днес ще Ви разкажем за другата, също толкова интересна Паскалева къща – къщата, днес музей, на чорбаджи Паскал в Хасково.

Паскалевата къща в град Хасково ни отвежда в периода след Освобождението, във времето, когато от селски, хората бавно, с последователни темпове започват да се ориентират към градския, европейки начин на живот. Къщата била притежание на влиятелния по това време търговец чорбаджи Паскал, участвал в управлението на град Хасково в периода на Възраждането.

Къщата на чорбаджи Паскал е двуетажна, асиметрична с отлично функционално разпределение. Днес, тя е превърната в етнографски музей, привличащ интереса на мнозина. Също така интересната следосвобожденска къща е обявена за паметник на културата от национално значение.

Интерес тук предизвиква интересната смесица именно от двата, не съвсем сходни, начина на живот на селянина и гражданина. В Паскалевата къща ще видите прекрасно резбовани тавани, врати и долапи, както и дървени миндери, съчетани с аристократични виенски мебели и сребърни европейски прибори,наред с руски самовар. Всичко това на фона на типичните шарени килими и черги, тъкани от сръчните ръце на  хасковлийката.

Паскалевата къща в град Хасково е изключително интересен паметник на културата, представящ един изключително колоритен период от историята на българския народ – Възраждането.

Снимки:  ivaylovgradtravel.com

Автор: Селвина Топалова
Източник: rodopchani.bg

Сподели!