Хипотермия – тихият убиец на планината

Нека си представим за миг, че сте сами на 5 километров поход, по добре позната пътека в планината. Времето е облачно със слаб вятър и температура на въздуха 20˚C. Били сте на много походи и сте прекарали много време на открито. На този конкретен ден, решавате да поемете по малко по-приключенски маршрут, за да спестите малко време в сравнение с друг път. Става все по-късно през деня и не искате да се прибирате след залез слънце, така че леко ускорявате крачка. Всичко върви добре, докато не се подхлъзвате на една скала и леко навяхвате глезена си. Все още можете да вървите, но вече доста по-бавно.

Ядосвате се на себе си, но се успокоявате с факта, че просто ще се приберете по-късно, отколкото сте мислели. За съжаление, по невнимание сте поели по грешна пътека, която сега ви води по-дълбоко в гората, а не обратно към главната пътека. Животът ви e застрашен без дори да го подозирате.

Става все по-тъмно, а вие сте облечен в къси туристически панталони и памучна тениска. Дневната светлината намалява и започна да ръми лек дъжд. Появил се е студен фронт и температурата е спаднала бързо до 10˚C, а и вятърът се е усилил. Чувство за студ ви кара да спрете. Сега осъзнавате, че сте избрали грешна пътека и не сте сигурни в коя посока трябва да поемете. За капак на всичко, голям и плътен облак ви пречи да се ориентирате по слънцето. В този момент вие си задавате един важен въпрос – да спра тук и подготвяйки се да прекарам нощта, да чакам за помощ или да измисля нещо, за да се върна на правилния път. Избирате да продължите.

Вече е почти тъмно и температурата на въздуха е 7˚C, при скорост на вятъра от 10 m/s, което го прави да го усещате, като -3˚C. Треперите. Вашето темпото се забавя до пълзене, тъй като дори не можете да видите пътеката. Пръсти ви са изтръпнали и са ви нужни няколко минути, за да отворите опаковката на шоколада, който носите за всеки случай. Дрехите ви са мокри от дъжда, а глезенът ви пулсира от болката. Вятърът се е усилил и температурите вече са под нулата. Чувствате се малко объркани, относно обстоятелствата и вие трудно да си спомните къде сте си нарани глезена.

След като няколко пъти се препъвате в тъмното се налага спрете. Треперите силно. Вашият мисловен процес се забавя драстично и чувствате признаци на депресия. За щастие наблизо има скален навес, под който успявате да се скриете от силния дъжд. Треперенето спира и смятате, че това е добър знак. ЛОШО! Вече сте в тежко състояние на хипотермия! Започвате да правите някои ирационални неща и да вярвате, че чувате гласове. Викате, но така и не чувате никакъв отговор. Дишането ви е станало плитко и хаотично и се чувствате изключително уморени. Сгушвате се на земята, за да се стоплите и да поспите.

На следващата сутрин едно безжизненото тяло е намерено от няколко туристи на около 150 метра от главната пътека.

Тази история е измислена, въпреки че не е изключено да се случи. Особено зимата, когато температурата в планините пада под -20˚C. Тя е пример за това, че в една обикновена разходка нещата могат да се объркат до неузнаваемост за много кратко време. Хипотермията е тих убиец. Когато сте наясно, че може да сте изпаднали в състояние на хипотермия, вече е твърде късно, за да си помогнете сами. Хипотермията е причина за стотици смъртни случаи всяка година в Съединените щати и Канада.

Какво е хипотермия?

Хипотермия е намаляване на телесната температура до ниво, при което нормалните мускулни и мозъчни функции са силно ограничени. Това се случва, когато тялото ви губи топлина по-бързо, отколкото я генерира.

Колко студено трябва да бъде?

В мокро и ветровито време можете да получите хипотермия при 10˚C или дори повече. Можете да изпаднете в хипотермия при температура на водата 15-20 градуса, тъй като тя отвежда топлината от тялото 25 пъти по-бързо от въздуха.

Симптоми на хипотермия

Познавайки симптомите, можете да помогнете на други хора, изложени на риск от хипотермия. Трудно се разпознава хипотермията в самите нас, тъй като основният й симптом е загуба на рационалното мислене. Мокрото и ветровито време значително ще влошат ситуацията. Шансове за смърт от хипотермия се увеличават значително, ако вашата реална преценка за ситуацията е нарушена допълнително от наркотици или алкохол.

Състоянието на хипотермия у другите можете да откриете в:

  • интензивно треперене;
  • лоша координация, препъване и затруднения в говора;
  • треперенето престава, мускулите става все по-твърди, нарушена мисловна дейност, депресия и амнезия;
  • все по-затруднена работа на мускулите, забавен пулс и дишане, вцепенение и неподвижност;
  • загуба на съзнание, повечето рефлекси спират, сърцето бие хаотично;
  • белодробен оток, сърдечна и дихателна недостатъчност.

Как да предотвратим хипотермията?

Облечете топли дрехи, за да ограничите загубата на телесна топлина. Ако не разполагате с такива, запалете огън. За да се предпазите от дъжд, вятър или сняг, намирането на подслон е от решаващо значение. Някои тъкани като вълна, запазват термичните си свойства, дори когато са мокри. Винаги носете топли дрехи, дори ако времето изглежда страхотно, когато тръгвате.

В кой момент да спрете и да се подготвите, за да чакате помощ?

Трудно е да се определи точния момент, тъй като всяка ситуация е различна. По принцип не трябва да се чака, докато не стане толкова студено, че да не можете да използвате ръцете си. Тайната е да не тръгвате неподготвени. В случай, че се окажете в ситуация, която може се да обърне сериозно във ваш ущърб, потърсете помощ веднага. Думата „може“ следва да се използва при наличието на потенциални проблеми, които бързо могат да станат сериозни.

При висока надморска височина, вие винаги сте са изложени на риск от хипотермия, особено в през студените месеци на годината. Бъдете готови за най-лошото и не рискувайте с този тих убиец! Никога не ходете в планината сами!

Източник: planinar.org

Сподели!