Ухловица – кораловото царство на Родопите

Пещерата Ухловица се намира на 3 километра от родопското село Могилица и на 37 километра от курорта Пампорово. Тя е една от най-старите в Родопите (на повече от 3,5 милиона години) и представлява тектонска пукнатина, през която някога е минавала река. Вътре температурата е постоянна – 10 -11 градуса.

Ухловица

Интересното при нея е, че освен типичните сталактити, сталакмити и сталагтони, могат да се видят и т.нар. коралити (дендритни образувания, наподобяващи морски корали), които създават илюзията, че сте в подводно царство. В дъното на пещерата има седем приказно красиви езера, които се пълнят с вода в ранната пролет. В най-голямото се „излива”  блестящ каменен бял водопад.

Ухловица

Пещерата е обявена за Природна забележителност през май 1979 г. През 1984 г е отворена официално за посетители. Дължината й е 460 метра, като благоустроени са 330 метра.

Ухловица

И макар достигането до природния феномен да е доста предизвикателно – 1040 метра надморска височина, 800 метра стръмен участък, 180 стъпала водещи до входа и още 280 стъпала надуло в пещерата, то гледката горе, както и долу в пещерата наистина си струва.

Ухловица

Пещерата може да бъде посетена целогодишно, през зимния сезон не работи в понеделник и вторник. Работното време е от 9.00 до 17.00 часа, като последната група влиза в 16.00 часа.

Източник: www.rodnoto.bg

Сподели!