Тъмра – една защитена местност, изпъстрена с родопска красота

снимка: opoznai.bg

​Тъмра е една от множеството родопски местности, опазващи най-скъпото в Родопите – неописуемо красивата природа, която обгръща човек от всички страни. Освен това магичността на Тъмра се допълва и от запазените развалини, които карат човек да обърне поглед назад във времето и да си спомни за миналото, за предците, за това, което някога е било, а в същия момент и за това, което предстои да бъде.

Защитена местност Тъмра е изключително богата и разнообразна. Характерни за нея са дълбоките ридове без изход, интересните скални образувания, равните поляни, обкръжени от омайни и дълбоки родопски гори, стари римски пътища и мостове, както и останките от римски крепости Столовско поле и Градишко поле, както и древната крепост „Тъмра“, с намиращите се край нея останки от тракийско селище.

Защитена местност Тъмра попада в пределите на община Брацигово, където се намира и една друга изключително живописна и непокътната родопска местност Атолука, която също попада в списъка на защитените местности, обичани от туристите.

Защитена местност Тъмра, както и всяко друго кътче в Родопите зареждат човек с необяснима енергия. Разходката сред родопската природа, наситена с чист родопски въздух и допълнително изобилстваща от места, свързани с историята и корените на човек е едно изключително преживяване, което оставя траен отпечатък в съзнанието и сърцето на човек.

Въпреки своята не особено голяма популярност, защитена местност Тъмра е едно от родопските кътчета, за посещението на което човек си струва да отдели от своя безценен капитал, наричан време.

Автор: Селвина Топалска
Източник: rodopchani.bg

Сподели!