Спектакълът „Осмото чудо“ на ансамбъл „Българе“ подаряват на кърджалийци трима приятели

Ансамбъл „Българе“

Спектакълът „Осмото чудо“ на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ ще бъде представен на 2 октомври (неделя) от 19.30 ч. на площада пред Дома на културата
Каня всички кърджалийци – това, което ще видят, ще остави дълбока следа в тях и като самочувствие, и като поглед към себе си и света, казва професор д-р Иван Гаврилов от Лом, по чиято идея се реализира концерта.

На 2 октомври (неделя) от 19.30 ч. на площада пред Дома на културата, кърджалийци щемогат да се насладят на новия спектакъл „Осмото чудо“на Национален фолклорен ансамбъл„Българе“ с ръководител Христо Димитров. И това събитие не е случайност. Концертът еспециален подарък за жителите и гостите на града и региона от трима приятели, които казват, че са трима българи, носещи любовта към българското и нашия фолклор дълбоко в сърцата си. Това са: онкологът от Лом проф. д-р Иван Гаврилов и неговите кърджалийски другари Илчо Илчевски и Ангел Авренлиев.

Идеята за гостуването на ансамбъла дошла на професор Гаврилов, след като през юни гледал най-новия им спектакъл в НДК. Той не за първи път организирал подобни прояви,утвърждаващи българщината в различни населени места. И ето, че сега решил да покани ансамбъла в Кърджали. Свързал се с ръководителя им и уточнили датата – единствената възможна в претрупания им календар.

Приятели

За в. „Нов живот“, професор Гаврилов споделя, че не веднъж е посещавал нашия град, където има двамата свои много добри приятели – Илчо Илчевски и Ангел Авренлиев. Бил е тук и служебно – преди 20 години провеждал профилактични прегледи.

Искам хората да видят България от един съвсем различен ъгъл. Този спектакъл, който е чисто нов, го гледах в зала 1 на НДК през юни. Там имаше пет хиляди души, които в по-голямата си част стояха на крака и го аплодираха. И ако ние всички видим какво огромно богатство има българският език, българската култура, българският фолклор, ако се убедим, че коренът ни е много дълбоко пуснат в историята, може би с по-други очи ще гледаме към себе си и към света. С по-различно самочувствие. Няма нация, която да има толкова богат фолклор и това ще го разберат кърджалийци след спектакъла, споделя още професор Гаврилов.

Народният фолклор е живият корен и истинската връзка между поколенията. Ние сме щастливи, че не само го притежаваме, но и сме го съхранили като уникално и неповторимо в световната култура. Ние дори не подозираме колко много сме дали на света, пише в поканата, която тримата приятели-родолюбци отправят към жителите на Кърджали.
Божидара Ангелова
Източник: novjivot.info

Сподели!