Скалният феномен Вкаменената сватба (Кърджалийските пирамиди)

Природният феномен Вкаменена сватба (Каменна сватба).

Друг обект, който не бива да се пропуска от тръгналите на посещение на античния град Перперикон.

Намира се на 5 км източно от центъра на град Кърджали, край село Зимзелен.

Отбивката за с. Зимзелен е  в началото на гр. Кърджали, влизайки от Пловдив.

Скалите, ерозирали в причудливи форми, напомнящи човешки тела, са разположени на площ от около 40 дка и са обявени за защитен обект през 1974 г.

Крайният продукт, изложен пред погледа на посетителя,  бил работа на сплотен екип. А отнел една идея повече време. Според научните изследвания, този скален феномен  е започнал формирането си преди 40 милиона години. Първо били образувани скалните риолитови туфи. А  се образували те при подводна вулканична дейност. В по-късен момент морето се оттеглило и в проекта се включила великата Ерозия. Скалите били изложени на въздействието на дъжда, вятъра и слънцето. И  тези стихии с изящна прецизност оформили днешните   скални форми. В работата по проекта се включили и различните минерали, съдържащи се  в скалата. Те пък оцветили образуванията и им дали  разнообразни цветове и нюанси. И благодарение на задружния труд, днес можем да се насладим на невероятната бяла гледка.

Не напразно са оприличени на сватба белите скали. Както и подобава на истинска сватба, в централната й част се извисяват  две 10-метрови скали. И най-изваяни са те, и най-шарени. Както и подобава на истински младоженци. И отново според повелята на подобен празник на любовта, двете скали са останали във вековете една до друга, наподобяващи прегърнати влюбени.

      

И отново легенда пазят местните за природния феномен. И как да е иначе?!  Така  прецизни са изваяните форми, положени върху сякаш нарочно почистен и равен терен, че вперил поглед в тях, съвременният гост на старинната сватба напълно допуска намесата и на някоя магьосническа сила.

И ето я легендата:

„Местен момък залюбил девойка от съседно село. Само сините и очи светели на забуленото и лице, което никой не бил виждал. Залинял момъкът за прекрасните очи на девойката. Тогава баща му отишъл в селото и успял да я откупи за гърне, пълно с жълтици. Вдигнала се голяма сватба и шествието с момата тръгнало за Зимзелен. Изведнъж духнал вятър, отвял кърпата и открил лицето на булката. От красотата ѝ свекърът занемял. Нечестиви мисли минали през главата му. Тогава се случило нещо страшно. Цялата сватба за миг се вкаменила. Останал само младоженеца, вцепенен от мъка и ужас. Замолил той вятъра да вкамени и него. Молбата му била чута. В краката му останала жива единствено малката локва, образувана от неговите сълзи, която съществува и днес…

Автор: Биляна Марина

Източник: Патиланец

За повече разкази: patilanec.com

Сподели!