Село Лисиците – близо и далеч от цивилизацията

Тук е построен най-дългият, 260-метров, въжен мост в България, който често бива наричан мостът на времето.

Изпитвали ли сте желание да се върнете назад във времето, да отпътувате някъде далеч от цивилизацията или да се скриете на някой недостижим остров? С едно единствено пътешествие в необятната Орфеева планина може да съчетаете всичките си тези желания.
Село Лисиците се намира на недостижим остров, на брега на язовир „Студен кладенец”. Начините да стигнете до него са два, като и двата ще удовлетворят всеки търсач на силни усещания.
Единият път за достъп до селото е по вода, прекосявайки язовира с лодка, а другият по въздух, пре-
минавайки през най-дългия, 260-метров, въжен мост в България, който често бива наричан мостът на времето. От една страна на моста стои цивилизацията, а от другата нейната пълна противоположност.
Минавайки от другата страна на моста, ще се потопите в едно безвремие, ще потънете в отминали отдавна години, когато животът бил по-прост и по-смислен.
В миналото в село Лисиците имало училище, детска градина и здравна служба. Днес то е населявано от около 15 души. Попадайки в техния свят, човек несъмнено има чувството, че е на пътешествие назад във времето.

Единственият белег на цивилизацията тук е електричеството.
Водата малкото останали жители на Лисиците си набавят от близките кладенци и чешми. Тук автомобили и пътища няма да срещнете. Попадайки в Лисиците, ще се потопите в света от разказите на вашите баби.
Въпреки близостта до цивилизацията, едва 10-ина километра делят селото от Кърджали, жителите на Лисиците не изпитват желание да живеят в града. Това за тях е техният свят, имат всичко необходимо, за да живеят, а и най-вече те не искат да се разделят със спокойствието, което цари тук.

Според местните името на селото идва от факта, че то е скрито като лисича хралупа. Най-трудното по пътя към Лисиците се явява намирането на моста,който ще се превърне във ваша машина на времето, завеждайки ви право в селото, където времето е спряло.
Пътят към него минава през село Широко поле, край което се намира и една от най-високо разположените крепости в Родопите – Моняк. След село Широко поле имате два варианта. Единият е да тръгнете по асфалтовия път, който започва край джамията в селото и върви вляво от жп линията. След като асфалтът свърши, поемате пеша по ясно изразената пътека, отново край жп линията. След около 400 метра ще стигнете до жп гара, състояща се от стара дървена пейка на перона, малка бяла постройка встрани от нея и две полуразрушени сгради.
Другият начин да стигнете е като от село Широко поле поемете по черния път, отдясно на жп линията.

Той ще ви изведе малко по-близо до гарата, но разликата не е особено голяма.
След като стигнете до гарата, трябва да прекосите жп линията и да тръгнете през гората.
След около 200 метра ще можете да се отправите към своето пътешествие назад във времето по въжения мост.

Снимки: Ахрида-Дестинация Родопи

Автор: Селвина Топалска
Източник: rodopchani.bg

Сподели!