Село Ламбух и църквата „Св.Св. Петър и Павел“

с. Ламбух

Когато човек за първи път посети село Ламбух, остава запленен от красотата и чудната гледка, която се открива пред погледа на изненадания посетител. На запад величествено се откроява сградата на църквата „Св.Св Петър и Павел”, а по-надолу се синеят кристалнобистрите води на езерото на язовир Ивайловград. На юг се открива широк хоризонт от зелена гора, ниви и поляни, а на север и изток сякаш на вечна стража са застанали двете могили.

Тук всяка сутрин слънчевите лъчи първи огряват най-южните склонове на Родопите. Тук„ветровете се къпят в бяла пяна и тръгват из родината на път”. А вековният бряст на входа на селото, все така мълчалив и горд, изпраща с тихо шумолене всички гости и посетители на селото!

Църквата „Св.Св. Петър и Павел” е единствената запазена сграда от бившия манастир в село Ламбух. Построена е през първата половина на 19-и век, на естествено високо място – от трите страни стръмни скатове, и само от източната страна – „Вратниците” е бил входът за манастира. Църквата е трикорабна базилика. Няма владишки трон. На пода са вградени две плочи с розети. Абсидата е с малък продълговат прозорец от зелен камък. Мраморният свещник е със средновековни мотиви и композиция. В църковния двор има и кладенец с дълбочина 21 м, до който е доведена вода от 2 км разстояние, чрез глинени тръби-конци.

През 1913 г. църквата и манастирът са ограбени и опустошени от башибозука.

След войните църквата е отново възстановена – през 1925/1926 г. от тракийски бежанци, които се заселват тук и основават най-новото село в Ивайловградска околия – с. Ламбух. От тогава, до наши дни църквата е действаща – в рамките на

с. Ламбух

Свиленградската духовна околия – Старозагорска епархия. Ежегодно на Петровден, когато е храмовият празник на църквата, родолюбивите ламбухчани правят курбан и организират малък събор. На празника през 2011 г. беше поканен и присъства Негово Високопреосвещенство Старозагорският владика Галактион.

Тази година Петровденският празник, който се състоя на 2.07.2016, премина особено тържествено. Архимандрит Януарий от Старозагорска епархия, отслужи Света литургия в съслужение на трима свещеници, единият от които от съседна Гърция. След литургията бяха осветени трите курбана и открита паметна плоча към триметровия метален кръст, поставен в двора на църквата, със следния текст: „В основите на този кръст, осветен на 27.06.2015 г. в двора на църквата „Св.ап. Петър и Павел“ – с. Ламбух, е положена капсула пръст, донесена от стените и двора на църквата в с. Голям Дервент – Гърция, откъдето е дошла по-голямата група преселници – тракийски бежанци през 1925 г. – основатели на селото“.

Архимандрит Януарий, с емоционално слово благослови това смело, родолюбиво дело на жителите на с. Ламбух.

Георги ВАРЕЛОВ

Източник: novjivot.info

Сподели!