Светилище на нимфите и Афродита край Каснаково

​Едно от най-добре запазените тракийски светилища, както и единственото светилище на Афродита, и единственият нимфеум в България е светилището на нимфите и Афродита край живописното село Каснаково.

Светилището е издигнато върху руините на древен култов център, построен около карстови минерални извори през ранножелязната епоха. То представлява обширен скален комплекс, който включва култови постройки от II век, страноприемница от ІІІ век, амфитеатър от ІV век и три архитектурно оформени извора с басейни, разположени върху елипса.

Светилището на нимфите и Афродита е вградено в скала, на входа на която била издигната монументална колонада, чийто основи са запазени и до днес. В стената са вдълбани три ниши – каптажи на малки извори, два от които разположени симетрично в краищата и един централен. Според местните те символизират танца на митичните същества – нимфите.

Студена и кристално чиста вода, която според хората е и лековита, блика от цепнатина в скалата.

Светилището в построено от тракиеца Тит Флавий, който получил тези земи като награда за вярната си 30-годишна служба към Рим. Довод за това твърдение е издълбаният върху лицевата страна на каменния свод над централния извор на светилището надпис, който гласи: „На добър час! Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата съпруга Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите и Афродита.“

Върху една от скалите над централния извор пък личи женски силует. Според преданията, този силует е запечатал омайно красивата нимфа, опитала да съблазни Тит Флавий.

Изграденият в близост до светилището информационен център, както и част от дейностите по облагородяване на района на светилището и консервацията на старинните находки се осъществили с финансиране от Европейския съюз. За съжаление, средства за по-задълбочени проучвания не са останали.

За да стигнете до единственото по рода си в страната светилище на нимфите и Афродита, трябва да се отправите към село Каснаково, в близост до Хасково. Влизайки в Каснаково, трябва да се отклоните в дясно, точно след мегдана на китното селце, като мястото е обозначено с табела. Продължавайки по улицата, ще стигнете до реката, която ще пресечете през асфалтирания мост. Малко след моста има изграден голям паркинг, където свършва пътуването с кола, а пътешествието продължава на два крака по стълбите към информационния център.

Веднъж стиганли светилището ще имате възможността да направите кратък отдих на изградената за тази цел беседка. Ако след като разгледате интересния исторически обект все още искате да търсите и изследвате миналото на предците си, то може да се отправите и към вила Армира, намираща се доста близо до светилището, която със сигурност ще ви омае със своите пищни украси.

Снимки:haiduk-tourist.blogspot.com

Автор: Селвина Топалска
Източник: rodopchani.bg

Сподели!