Първи пленер “Топлата вода” в Минерални бани

Пленер “Топлата вода” организира в Минерални бани художникът и бивш директор на галериите в Хасково Владо Запрянов. Форумът, който ще бъде първи по рода си в курортното селище, ще се проведе от 22 до 27 август, в рамките на традиционния Празник на минералната вода, здравето и красотата. 11 художници от България, Гърция и Турция ще творят в Баните. Произведенията им ще бъдат показани в изложба, подредена покрай откритата сцена, а после ще останат притежание на общината, съобщи Запрянов. Като една по-нататъшна цел местната управа обмисля възможности да създаде изложбена зала в курортното селище.
Самият Запрянов е трупал опит като организатор на  пленера “Русалка”  и  Стамболово. В Баните вдовицата на Атанас Шаренков – Венера Константинова, ще е сред участниците на пленера. Тя е председател на секция “Монументално изкуство” в СБХ, каза Запрянов. Професорът по рисунка и декорация  Мехтап Джомерт пристига от Одрин. От Гърция ще се включи Ради Радев. Той е от Димитровград, но повече от 15 години живее в Кавала, където има ателие и обучава ученици и студенти. На пленера ще творят още Станимир Видев от Пловдив, доц. Пеньо Пенев, зам.-ректор на Факултета по изобразително изкуство във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, Надежда Стойнева от Димитровград. От Хасково в Минерални бани ще творят Неделчо Кучков и скулпторът Иван Парасков.
Художниците ще се включат и като оценители в конкурса за детска рисунка на асфалт. Предвидени са екскурзии до Перперикон, Александрово и Хасково, както и поход по екопътека Айкаа.

Източник: novjivot.info

Сподели!