Причините, поради които трябва да посетите Хасково?!

Една от най-атрактивните туристически дестинации през последните години е Хасково. И това се дължи на новия облик на града, мекия климат и уникални исторически, туристически и природни забележителности.

Хасково е град с повече от хиляда годишна история, разположен на важен кръстопът, свързващ Изтока и Запада, Европа и Азия. Доказателство за дългия път в историята са многобройните праисторически, тракийски, римски, късно антични и средновековни археологически паметници. Едно от най-забележителните събития в българската история, свързано с Хасково и региона е прочутата Клокотнишка битка от 1230г., когато войските на българския цар Иван Асен II разбиват многобройната войска на византийския деспот Теодор Комнин.

Днес град Хасково е административен център на Община Хасково и на Област Хасково. Намира се недалеч от границите с Турция и Гърция, което определя и ключовото му географско положение. По брой на населението се нарежда на 12- то място в България. През територията на Област Хасково минава пътят свързващ Европа с Азия и Близкия изток. От 2015 година част от него е автомагистрала „Марица“, която е в непосредствена близост до града. В Хасково се намира един от най-големите заводи за производство на пиво в България.

Ето причините, поради които трябва да посетите Хасково:

В Хасково се намира най-високата в света статуя на Богородица и младенеца. Със своите 32,8 м височина тя е включена в Книгата с рекордите на Гинес, а от 2009 г. е и в листата на Стоте национални туристически обекта на България. В основата й е изграден малък параклис. Издигната е през 2003 г. и от тогава е част от маршрутите на поклонници от цял свят. Света Богородица е и покровителка на Хасково.

На метри от монумента на Богородица се извисява една от най-високите камбанарии не само в България, но и на Балканския полуостров. Висока е цели 30 метра, а вътрешно стълбище позволява да се изкачите до върха и да видите от високо неповторимата панорама към града. Под купола й са поставени осем камбани с различна големина като общото им тегло е малко над един тон. Звукът им оглася града всеки ден в 12 и 18 часа.

А най-новият символ на града Пилонът с националния флаг на България, намиращ се в непосредствена близост до Монумент Пресвета Богородица и Камбанарията се извисява в парк „Ямача“ на един от най-високите хълмове в Хасково. Размерите му са 6 на 9 метра, а височината на металния пилон е 30 метра.

Няма как да не забележите Старата часовникова кула в центъра на Хасково. Построена като символ на града и на стопанския подем в началото на 19-ти век, разрушена през 1913 г. и възстановена през 2013 г, днес на върха ѝ са поставени три циферблата и електронен механизъм с GPS сверяване. Камбаната на кулата е от леярната „Whitechapel“, която е произвела камбаната на часовниковата кула „Big Ben” в Лондон, „Liberty Bell„ във Филаделфия, камбаните на Олимпиадата в Лондон и камбаните за юбилея на кралица Елизабет II.

Паметникът на Капитан Петко Войвода в централната градска част е най-голямото скулптурно изображение на воеводата в света. В страната са построени над 22 паметника в чест на Петко Войвода, както и в Есими (Гърция), Киев (Украйна), Чикаго (САЩ) и Рим (Италия)“. Петко Киряков Калоянов е една от най-ярките личности в историята на национално-освободителното движение в Тракия, най-големият тракийски бунтовник, революционер и войвода, за когото народът е съхранил незаличими спомени и възпял песни и легенди.

Ако имате желание да обикаляте по музеи ще избирате междуРегионалният исторически музей съхраняващ над 120 хиляди движими паметници на културно-историческото наследство,Паскалевата къща с нейното етнографско изложение,Шишмановата къща съдържаща експонати от местни занаятчийници или Кирковото училище– образец на възрожденската архитектура в град Хасково и паметник на културата в национален мащаб.

В центъра на Хасково се издига и единственият в света Паметник на завистта. Представлява 3-метрова статуя от бронз, изобразяваща стремежа на човешкия дух към извисяване и силата, с която завистта го приземява и не му позволява да полети. Творбата е дело на Господин Тенев- Гуспата. Отлята е от бронз, височината ѝ е 3 метра, а теглото– 1 тон.

Ако обичате спокойствието, посететепарковете в Хасково- „Ямача“, „Кенана“ или Градска градина.Лесопарк „Кенана” е най-големият парк на територията на община Хасково (236,6 ха), намира се североизточно от града. Тук са разпространени множество дървесни видове. През парка минава широка пешеходна алея, дълга 2,5 км. На „Кенана” се намира и зоопаркът на град Хасково, разполагащ с терен от 9 дка и огромен брой различни животински видове, както и язовир „Сивата вода”.

През 2011 г. Хасково бе удостоен с приза “Най-зелен град” в рамките на Националната кампания “Зелена България” на Министерство на околната среда и водите в категория за населени места от 30 хил. до 100 хил. жители .

Със сигурност си заслужава да се разходите и извън града, за да посетите три уникални места: Узунджовската църква, Александровската гробница и Хасковските минерални бани.

На десетина километра североизточно от Хасково се намира село Узунджово. То е прочуто с Узунджовския панаир и Узунджовската църква. Узунджовският панаир в миналото е бил един от най-големите в балканските предели на Османската империя. Днес селото е известно най-голямата селска църква в България „Успение Богородично. Освен с размера си храмът впечатлява с многовековната си история, с факта, че сградата е изпълнявала през вековете функцията и на джамия, и на църква, и с невероятното преплитане на християнски и мюсюлмански символи в украсата й.

Не може да не посетите и Александровската гробница край с.Александрово, която заедно с Музея на тракийското изкустворазкриват невероятното изящество на античността. Предназначението на гробницата е било да даде последен дом на някой от тракийските владетели, чието име остава тайна за нас. Със своите стенописи и архитектура тя е един от бисерите на тракийското културно наследство по нашите земи и се нарежда сред най-големите съоръжения от този тип, открити до сега. Уникалните стенописи на гробницата са без паралел и имат изключителна художествена стойност. Живописта е безценен източник на информация за тракийската действителност. От 2011 г. Александровската гробница е част от Стоте национални туристически обекти на България.

Макар, че за посещение е достъпно копието на гробницата, то по никакъв начин не отстъпва на оригинала. Стенописите на оригинала са застрашени от унищожение и затова са консервирани. Тук може да бъде видяно златно съкровище, датирано около 4500-4000 г.пр.Хр. Накитите от златното съкровище, аналогични на предметите от Варненския некропол, са най-старото обработено злато в света.

Една от важните причини да посетите Хасково е да съчетаете визитата с посещение наХасковските минерални бани, намиращи де на на 18 км от областния град. Славата си на балнеоложки център носят още от епохата на римляните. Водата е уникална по своя минерален състав. Курортът е профилиран за лечение на заболявания на периферните артерии от органичен и функционален тип. Но дори да нямате медицинска причина, ще се изненадате колко тонизирани ще се почувствате след няколко спа процедури. И тук възможностите за настаняване са многобройни. Курортът предлага богата леглова база за отдих и почивка, открити и закрити басейни с минерална вода. В района има редица природни забележителности, тук се намира и резерват “Борака”.

И още: За любителите на изкуството и културата, именно в Хасково се провеждат Националният конкурс за дебютна литература „Южна пролет” и Националният фестивал на камерния танц и танцовото шоу, Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува и Театрален фестивал, Националният фестивал „С песните на Ари“ и отвореният Танцов фестивал „Вълшебен свят, както и Фестивалът Haskovo Jazz, Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова, и разбира се Тържества за Деня на Хасково- 8 септември.

Всичко това превръща град Хасково в атрактивна алтернатива на пренаселените морски и зимни курорти, която предлага всичко необходимо за пълноценна и вълнуваща почивка. Никоя от споменатите забележителности не изисква посещението да се извърши в определен сезон, което ще рече че Хасково може да го посетите целогодишно. Градът предлага богата хотелска база, места за хранене и разходки.

Източник: haskovodnes.moetodete.com

Сподели!