Представят Ивайловград в мащабен изследователски проект

Лютица

  • Млади изследователи ще  проучват културно-историческото наследство и природните забележителности в общината
  • Идеята е  така да  се  подпомогне развитието на  туризма и поминъка на хората  в страната

До края на годината  ще бъде събрана, дигитализирана и представена на света информация за културно-историческото наследство и природните забележителности  в община  Ивайловград. Това предвижда  мащабен проект на Националния научен експедиционен клуб  ЮНЕСКО-България  под патронажа на евродепутата Момчил Неков.

Проектът „Приятели на българските съкровища 2016 – 2020“ ще бъде  осъществен основно от  млади изследователи, които желаят да се занимават професионално с  история, археология, културология, етнология, изкуствоведство. В доброволните проучвателни мисии в страната ще се включат  над 1200  души, които  ще  съберат и систематизират информация  за исторически, археологически и етнографски музеи и обекти, природни резервати, защитени растителни и животински видове. Крайният резултат ще бъде пълна дигитализация на културните и природни обекти в страната.

Огромното количество информация  ще бъде представена в специално създаден сайт на български и английски език, с вградени плейъри за видео материали, търсачка и форум. Идеята е  така да  се  подпомогне развитието на  туризма и поминъка в  общините. Амбицията е в срок от пет години да бъдат проучени всички общини в страната, уточняват от пресофиса на евродепутата.

Автор: Златка МИХАЙЛОВА
Източник: novjivot.info

Сподели!