Откриха и Северната порта на Перперикон

Голямата задача – приключването на Акропола на Перперикон, вече е почти изпълнена и до края на сезона ще бъде напълно завършена. Това съобщи на пресконференция ръководителят на разкопките на скалния град проф. Николай Овчаров.Той добави, че вече 17 години се проучва Акропола на Перперикон, тоест градът в най-високата част. Археолозите са разкрили и Северната (петата) порта на града, която е от римския период.
От находките през този сезон Николай Овчаров показа чифт женски бронзови наушници от 13-ти век, убеден, че са от погребение на влиятелна за времето си жена. Показа и пръстен от римската епоха от 3-ти век и тока от конска муниция от 4-5 век.
Успоредно с Перперикон тече археологическият сезон и в античния и средновековен град край Търговище – Мисионис.
„Там доказахме, че преди да се създаде крепостта на хълма, е имало античен римски град“, посочи Овчаров и добави, че „става дума за малък храм, от който са запазени само основите“. В него е открита статуетка на птица върху дълго около 20 см острие. Острието е било забождано, а птицата е символизирала римските богове, уточни археологът.
За разкопките на доц. Здравко Димитров на обекта „Градът на слънцето“ край Хасковски минерални бани, проф.Овчаров посочи, че там култът към слънцето е очевиден, стъпвайки на базата на скалния гроб, на стотиците ниши, които са изсечени и на големия каменен олтар, на който са правени жертвоприношения.

Източник: novjivot.info

Сподели!