Огняново – четири планини, минерални извори и ниски цени

В югозападна България, на десния бряг на река Канина, се намира едно българско село, което изуми туристическата индустрия със своята популярност – Огняново. Селото се намира съвсем близо до гръцката граница и се е сгушило между цели четири планини – Пирин, Родопите, Славянка и Стъргач. Уникалното му местоположение и минералните извори, с които се слави още от римско време, го превръщат в желано място за почивка за български и чуждестранни туристи.

Поради нарастващия туристически поток през последните години, голяма част от местните жители са изоставили традиционното за региона тютюнджийство и са се насочили към хотелиерския бизнес, съобщава www.standartnews.com. В района на Огняново вече има изградени над 15 хотела, а почти всяка къща предлага стаи за нощувка. Голяма част от хотелиерите са заложили на популярността на здравословното хранене и са изградили собствени оранжерии, за да предлагат екологично чиста храна на своите гости.

Един от основните фактори, които допринасят за големия интерес и посещаемост на селцето, са ниските цени в комбинация с високото качество на базата и предлаганите услуги. В някои от хотелите може да пренощувате за 15-20 лв. на вечер с включена закуска, а леглото в къщите за гости започва от 10 лв.

Най-голямото богатство на Огняново са многобройните му минерални бани – тук има 24 термоминерални извора, които са подходящи за лечение на опорно-двигателната, ендокринната, дихателната и храносмилателната система. Водите им имат благотворно влияние и при проблеми с  обмяната на веществата и нервната система. В близост до селото е открита стара римска баня, която е обявена за паметник на културата и е свидетелство за многовековната история на балнеологичните практики в района.

Лечебните води, допълнени от красивата природа, по последни данни привличат ежемесечен туристически поток от около 2000 души. Друг плюс на региона е специфичният му микроклимат, който благоприятства за растежа на множество естествени акациеви насаждения. Локалните въздушни течения по долината на река Канина изпълват цялото село с нежния акациев аромат и допълват чудесно пролетната почивка в Огняново.

Източник: brat-bg.com

Сподели!