Нов сайт разкрива повече за света на белоглавия и черния лешояд

Отскоро всеки от нас ще може да опознае отблизо света на застрашения белоглав лешояд  в Източните Родопи и черен лешояд.  Това ще стане с помощта на нов сайт, разработен по проект „Опазване на белоглавите и черните лешояди в Родопите“ и финансиран по програма LIFE+ на Европейския съюз.  На сайта се публикуват новини за  двата вида в  българската и гръцката част на Източните Родопи.

Там всеки ще може да открие интересна и разнообразна информация за белоглавия и черния лешояд,  любопитни факти за техните навици, биология на вида и ролята им в природата. Пак там ще споделя публикации и снимки на птиците, първия им полет, движението и миграцията на лешоядите с предаватели, резултати от преброяванията на двата вида.

В  сайта място ще намерят и историите на хората, свързани с лешоядите и Източните Родопи.Сайтът ще предоставя информация на английски, български и гръцки език. На по-късен етап от сайта ще може да се следи на живо движението на оборудвани с предаватели птици.

На Балкански полуостров е останала само една размножаваща се колония на черния лешояд в Националния парк Дадя в Северна Гърция, но лешоядите търсят храна в целия район на Родопите и от двете страни на границата. Популацията на белоглавия лешояди в Източните Родопи се увеличава от около 10 двойки през 1990-те до 80 през 2016 г. Бъдещето на вида е все още несигурно поради наличието на множество заплахи.

Актуална информация с препратки към нашия сайт www.life-vultures.com, може да намерите и на Фейсбук профила на „По-диви Родопи“, партньор по проекта.

Проектът „Опазване на черните и белоглави лешояди в Родопите“ е разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация „По-диви Родопи“, Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черният лешояд в тази част на Балканите.

Източник: novjivot.infо

Сподели!