Национална астрономическа обсерватория „Рожен“ – най-голямата на Балканите

​Национална астрономическа обсерватория „Рожен“ (НАО – Рожен) е едно по-различно предложение на Родопите. Свиканли сме Орфеевата планина да ни предлага чудни природни картини, интересни исторически находки, мистични подземни царства и многобройни екстремни преживявания. Този път обаче Родопа планина предлага един поглед отвъд Земята, поглед по-далеч, в небосклона, във Вселената, която ни заобикаля.

НАО – Рожен е звено на института по астрономия към Българска академия на науките (БАН). Открита е през 1981 година и е най-големият действащ научен комплекс по астрофизика на Балканите и в Югоизточна Европа въобще.

Научният комплекс е разположен на едно от живописните била на омайната Родопа планина, в близост до връх Рожен на 1759 метра надморска височина. Астрономическата обсерватория се състои от няколко сгради-кули в които са разположени телескопите, комплекс от жилищни сгради, метеорологичната станция и малък параклис.

В НАО – Рожен е изграден посетителски център с 18 см демонстрационен телескоп, лекционна зала и музейна сбирка. Под купола на 2-метровия телескоп се провеждат беседи и демонстрации както за индивидуални туристи, така и за организирани групи.

Посетителите на НАО – Рожен имат също и уникалната възможност да наблюдават небосклона през 80-тоннен телескоп – един от малкото такива в света. Освен с него, комплексът разполага още с двуметров телескоп – система Ричи-Кретиен-Куде, 50/70см Шмидт и 60 см Касегрейн телескопи.

НАО – Рожен може да бъде посетена всеки ден от 10:00 до 16:00 часа през зимния период (1.10 – 30.03) и от 10:00 до 17:00 през останалата част от годината. Посещенията се извършват на всеки кръгъл час, на групи от 6 до 25 човека с придружаващ лектор.

Възможно е да се направи изключение за часа на посещение само след предварителна уговорка със служител на научния комплекс. Важно да се знае е също, че групи с предварителна заявка са с предимство.

При предварителна заявка и подходящи метеорологични условия НАО – Рожен предлага и нощни наблюдения с 18 см телескоп за групи от 4 и повече души. Нощното посещение може да бъде комбинирано с лекция под купола на 2-метровия телескоп, непосредствено преди започването на нощта.

Освен за посетители, научният комплекс е добре оборудван и за провеждане на научни срещи, стажове и школи с до 30 – 40 участници.

При следващото си посещение на Орфеевата планина не пропускайте възможността да видите и широкия небосклон в НАО – Рожен. За повече информация или заявки може да използвате следните телефони: 03095 / 8356 – канцелария; 03095 / 8357 – централа.

Автор: Селвина Топалска
Източник: rodopchani.bg

Сподели!