Музикален фестивал „Четвърти празник на кратуната в село Гостилица”

На 27 август ще се проведе музикалният фестивал „Четвърти празник на кратуната в село Гостилица”. Известни със самобитен хумор и чувство за самоирония, хората в Гостилица избират кратуната като закачка и като важно пособие в живота на българина в миналото. На този ден в селото се събират само всезнаещи и майтапчии и вадят от торбите я някоя кръшна песен, я история от миналото, я някоя… кратуна. Някои се наддумват, спорят, други, на които сърцето им пее подхващат хоро, но всички са дошли да докажат, че не са им празни кратуните.

Събитието се организира от НЧ „Христо Ботев – 1894”, село Гостилица и ще се състои в сградата на читалището. Фестивалът е традиционна проява, чиито основни цели са: да съхрани и популяризира изворния, автентичен фолклор, както и градската песен; да се представи пъстротата на българското фолклорно изкуство и да популяризира словесния хумор; да съхранява и разпространява българския фолклор сред различни възрастови групи и да насърчи приемствеността между поколенията и др.

Музикалният празник е без конкурсен характер, а в него могат да участват фолклорни групи, любителски състави и индивидуални изпълнители на народни песни, обичаи, хумор, танци и хора, без възрастови ограничения.

Източник: fest-bg.com

Сподели!