Маджарово – град в кратера на вулкана

Пътувайки към най-източните разклонения на Родопите, там, където река Арда образува едни от най-красивите си меандри с обширни пясъчни плажове на входа на язовир Ивайловград, ще попаднете в друг свят. Обграден от скалисти зъбери, над които се вият лешояди, с потънал в зеленина градски парк и огромно училище с шепа ученици, с жилищни блокове от различните „исторически пластове“ на социализма, пълни с празни апартаменти и с грижливо поддържани градинки пред входовете. Добре дошли в света на Маджарово!

Маджарово се намира буквално в центъра на кратера на вулкан, изригнал преди повече от 35 милиона години. Вследствие на активната вулканична дейност скалите около града крият в недрата си над 16 вида ценни минерали, скъпоценни камъни и злато. Именно това природно богатство е предопределило развитието на Маджарово по време на социализма като рудодобивен център, обитаван от 6000-7000 души. Днес обаче пейзажът в бившето селище на геолозите напомня повече на декор от филм за Дивия Запад, а сред руините му „рамо до рамо“ живеят само бездомници, овце, кози и кокошки.

В началото на 21 век в Маджарово живеят едва около 500 души, 90% от които се занимават със селско стопанство. Градчето се изпълва с народ единствено в края на септември, когато тракийци от цялата страна идват тук, за да отбележат годишнината от трагичните събития през 1913 г. Тогава около 20 000 българи, бежанци от Беломорска Тракия, са били прогонени от родните си места. Потърсили са спасение и път към родината, тук, при тогавашното селище Ятаджик, но ги пресрещнала засада от турски башибозук. Над 2000 жени и деца били изклани и хвърлени в Арда, която с дни текла обагрена в червено от кръвта им. Останалите били спасени благодарение на храбростта на войводите Руси Славов и Димитър Маджаров, чието име носи днес градът.

Голямата популярност на Маджарово извън границите на България обаче се дължи на двата вида лешояди – белоглав и египетски. Техните гнезда са пръснати сред величествения скален комплекс, обграждащ от всички страни града и формиращ система от 5 защитени територии около кратера на вулкана – природната забележителност “Кован кая” и защитените местности “Патронка”, “Гюргена”, “Момина скала” и “Черната скала”. Като оазис на дивата природа с изключително богато биоразнообразие, те са обявени за Орнитологично важно място “Маджарово” със световно природозащитно значение. За съхраняване и популяризиране на това ценно природно богатство през 1998 г. в Маджарово бе открит Природозащитният център “Източни Родопи” на Българското дружество за защита на птиците – партньор на най-голямата международна организация за опазване на дивите птици BirdLife International.

Културно-историческото наследство на община Маджарово също е част от предизвикателството Източни Родопи. Единственият в България мегалитен паметник тип “Кромлех”, аналог на световноизвестния Стоунхендж, макар и много по-малък от него, се намира край близкото село Долни Главанак. В околностите на Горно поле са открити тракийско светилище и скална гробница. На 10-ина километра от Маджарово, край село Бориславци, пък е уникалният мегалитен комплекс „Глухите камъни“. В самото село привлича погледите колекцията от скъпоценни камъни и минерали в частния музей „Христо Чолаков“.

Община Маджарово разполага със забележителни природни и културно-исторически ресурси за развитие на селски, екологичен и културен туризъм, но тези съкровища все още чакат да бъдат открити.

Източник: brat-bg.com

Сподели!