Магически оброци от хасковския музей, за които древните вярвали че имат лечебни свойства, са изложени в София

Магически оброци от хасковския музей, изложени в София

Националният етнографски музей при БАН открива  впечатляваща  изложба на оброчни фигурки, с които нашите предци са търсели и измолвали здраве и щастие, изцеление от различни болести. В експозицията присъстват и експонати от Регионалния исторически музей в Хасково.

Хасковски музей

Те  представляват  произведения на примитивното златарско изкуство и част от дребната металопластика. Предназначението им е свързано с лечебната практика по нашите земи. Символично и схематично те изобразяват болния орган или конкретния проблем на молещия за помощ. Лечебни качества на фигурките, наричани от учените вотиви,  придобиват след като бъдат осветени в църква.Употребявали са се до 30-те години на 20 век. Колекцията на хасковския музей  е събирана през 60-те и 70-те години на 20 век. Част от вотивите са открити при археологически разкопки, други са предоставени от църкви и параклиси, трети – от дарители.

Изложбата в столицата е част от мащабния общоакадемичен проект на БАН „Траките – генезис и развитие на етноса, културни идентичности, цивилизационни взаимодействия и наследство от древността“. За първи път тракийското наследство се изследва цялостно и комплексно и се прилага интердисциплинарен подход. Проектът обединява 27 научни звена на БАН (22 института и 5 лаборатории) с участие и на университети и научни центрове от Канада, Италия, Германия, Япония и Швейцария.

Златка МИХАЙЛОВА
Източник: novjivot.info

Сподели!