Ловци, пригответе пушките! Сезонът започва на 13 август

Ловният сезон се открива на 13 август, заяви за Факти.бг Кирил Бояджиев от контролния съвет на Националния ловно-рибарски съюз.

„С откриването на ловния сезон се започва с лов на прелетен дивеч – гургулица, пъдпъдък, гривяк и т.н. След 1 октомври започва лова на едрия дивеч, като дива свиня и така продължава до края на месец февруари“, обясни Кирил Бояджиев.

Той припомни, че за да бъдат изрядни ловците, не трябва да забравят, че трябва да имат членска карта от дружеството, към което членуват, билет за лов, редовни документи за право на носене и употреба на огнестрелно ловно оръжие и разрешително за лов. „Необходимо е да бъдат внимателни, да бъдат облечени в подходящи, сигнални дрехи, особено при групов лов, да внимават да не се наранят и, разбира се, е необходимо да имат късмет“, добави Бояджиев.

3709 са успешно издържалите изпити за ловци през тази година, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Общо 4553 са кандидатите, явили се на изпити за придобиване на право през 2016 г.

Право на лов имат единствено притежателите на членска карта и ловен билет, заверени за съответната календарна година, припомнят от министерството, като за всеки конкретен лов се издава и съответно разрешително.

Източник: novjivot.info

Сподели!