Легенди за село Гела

снимка: gogo.bg

​Село Гела, смятано от мнозина за енергиен център на величествената Родопа планина е обгърнато от легенди и древни предания, свързващи селото с митичния певец Орфей и патриарх Евтимий.

Гела е едно от родопските села, обявили се за родни на легендарния Орфей, който със своята арфа успявал да укроти и най-дивите зверове. Според преданията, след загубата на своята любима Евридика, Орфей слязъл в подземното царство през близката пещера Дяволското гърло.

Разказва се, че след като не успял да върне своята любима, Орфей бил разкъсан от поклоннички на Дионисий, а тялото му се понесло по река Гела. От кръвта на омайния певец поникнали бледорозови цветчета, известни днес под името Силивряк.

Интересен факт за омайното цвете е, че дори след дългогодишно хербаризиране, докосвайки водата цветето оживява и продължава да расте и цъфти.

Друго предание, което ще чуете от малкото останали жители на родопското село Гела, свързва магичното родопско кътче с патриарх Евтимий.

Смята се, че патриархът е погребан именно тук, в манастира на мястото на който днес е изградена църквата „Света Троица“. През XVII век манастира бил напълно унищожен. В началото на миналия век местните подемат строежа на днешната църква при което откриват гроб на висш църковен служител. Главата на православаната църква бил в седнала поза и държал в ръката си скиптър във формата на две змийски глави и златна огърлица.

Скиптърът изчезнал мистериозно и до днес не е известно къде е, но местните със сигурност ще ви разкажат интересни истории, тъй като смятат, че техните родители са виждали скиптъра преди неговото изчезване.

Твърдението, че намереният гроб е на патриарх Евтимий, произтича от факта, че последният български патриарх не е погребан на мястото, където бил заточен, намиращо се на 20 километра от селото. Също така според местните, личността, намерена в гроба, носела отличителните знаци на патриарсите.

Село Гела е едно от местата в Родопите, обвито в легенди и мистични предания. Особено впечатляващо е да чуеш всички тези древни разкази от устата на местните, възрастни хора.

Автор: Селвина Топалска
Източник: rodopchani.bg

Сподели!