Кирково подготвя първия Фестивал на чушката, Ути ще оценява най-вкусната лютеница

На 10-ти септември в деня на традиционния есенен празник на Кирково ще бъде поставено началото на Фестивал на чушката. Общината ще организира конкурс за „Най-вкусна домашна лютеница”. Всеки участник може да се представи с различни видове домашно приготвена лютеница, която ще се оценява по четири критерия- цвят, вкус, мирис и плътност. Комисия начело с Ути Бъчваров, най-известният телевизионен кулинар у нас, ще дегустира кулинарните шедьоври и ще оценява най-добрите.

Лично кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман ще връчи грамоти и предметни награди на победителите. Желаещи от региона и страната могат да участват и с традиционни ястия, художествени предмети и сувенири, както и домашно приготвени продукти. За тях домакините ще предоставят щанд срещу предварителна заявка до 2 септември.

Организаторите на първото издание на Фестивала на чушката в Кирково са помислили и за най – малките участници. За тях ще има различни детски забавления. В специална шатра ще се проведе и конкурс за рисунка на тема ”Плодове и зеленчуци”.

Граничната община е сред най-големите производители на червена капия в Кърджалийско. Продукцията е добре позната и търсена в страната.

Ирина АНГЕЛОВА

Източник: novjivot.info

Сподели!