Кестен – едно от китните, забравени родопски села

Снимка: mirela.bg

​Село Кестен е едно от сгушените в прегръдката на Родопа планина села, за които времето като че ли е спряло. Малкото родопско селце, запазило своята самобитност и до днес се намира на в Западните Родопи, в непосредствена близост до Българо-Гръцката граница. Разстоянието от село Кестен през зелената граница на България по стар римски път до Кавала на Бяло море е едва 70-80 километра.

Село Кестен е едно изключително живописно и красиво кътче в необятната и омайна Родопа планина. То попада в пределите на една изключително живописна и богата област – Смолян. Както в цялата смолянска област и тук релефът е изключително разнообразен.

Снимка: opoznai.bg

В близост до селото се намира Кестенска пещера. Въпреки че е непроучена и неблагоустроена, пещерата днес представлява туристическа атракция. Тук се намира и пещера Форгоска дупка, с дължина 600 метра. Едно от нещата, с които впечатлява тази пещера е вътрешната й река. Именно наличието на пещери, благоприятства за развитието на спелеотуризма в района.

Освен пещерни образувания, в районът се намират и интересни скални такива. На около 800 метра от селото се намира скалният феномен „Сасипата на чука“. Той представлява камъни с един размер, струпани на едно място. Друго интересно скално образувание в района е Фатматският камък.

Малкото останали жители на село Кестен са друга негова отличителна черта, допринасяща за китността му. Те със сигурност ще ви посрещнат така, както никъде другаде. Ще ви нагостят с чудни родопски деликатеси, ще ви разкажат интересни истории и ще ви накарат да се почувствате наистина специален.

Снимка: mirela.bg

Село Кестен е едно от местата в Родопите, където човек наистина може да отпочине. Тук, човек попада в един друг, различен от обичайния свят, който ежедневно ни заобикаля. Тук липсва дори шумът на колите, тъй като пътят е недобре устроен за леки автомобили.

Поемайки към село Кестен и потъвайки в буйната родопка  природа, човек оставя своите проблеми и тревоги някъде по пътя. Тук, човек попада във време отдавна отминало и забравено. Време, когато малките неща носеха радост на хората, когато не всичко бе слава и пари, когато завистта бе нещо непоятно.

Село Кестен е подходяща дестинация за всеки, който по една или друга причина е изморен и отегчен от сивото ежедневие, за всеки, който иска да усети вкуса на истинския живот – животът от едно време, към който все повече хора изпитват носталгия.

Автор: Селвина Топалска
Източник: rodopchani.bg

Сподели!