Каменни гъби до Бели пласт

Отивайки към Перперикон, не пропускайте да си направите няколко снимки и на природния феномен Каменните гъби. Те са изключително лесно достъпни. Особено ако сте избрали по-полегатия път към Кърджали през Хасково. Намират се на самия път. Но са на леко извисена местност, така че не е трудно и да бъдат пропуснати.

Хубавото е, че са дотам вече известни, че фигурират в „навигацията“, така че ще е лесно да ги откриете.

А се намират на около 1 kм. северно от село Бели пласт.

Известни още като Скални гъби, тези скални образувания представляват ерозирали във формата на гъби  риолитови вулканични туфи. Високи са до 2,5 – 3 m. На всичкото отгоре, са оцветени от различните минерали, влизащи в състава им. Розовият цвят са взели  от минерала клоиноптилолит, зеленият от минерала селадонит, а сините и черните петна са благодарение на  манганови конкреции.

   

До сега учените не са намерили каквито и да било доказателства в извайването на  скалните гъби да е участвала човешка ръка. Единственият майстор е Великата Природа и невероятният й талант в   живопистта на ерозията.

Местността с площ 3 ха, в която се намират скалните формации, е обявена за природна забележителност на 13 май 1974 г. по силата на заповед №РД-552 на Министерство на околната среда и горите.

Местното турскоговорящо население нарича феномена Мантаркая.  И пази   легенда за образуването му:

Според преданието въглищарят Радуил имал 4 дъщери. Един ден те тръгнали за вода, но били подгонени от орда нашественици. Девойките изплашили коня на водача, който паднал на земята и бил разкъсан от момичетата.

Четирите били застигнати от приятеля на загиналия – Омур. Той замахнал с ятагана и отсякъл главата на първата от тях, но щом докоснала земята, тя се превърнала мигом в каменна гъба.

Замахнал и покосил другите две сестри, но се повторило същото. Изплашил се Омур, слязъл от коня, но преди да убие последното девойче, главата ѝ сама се превърнала в камък.

Ужасен, той скочил на коня и понечил да избяга, но при първата крачка се превърнал в черна скала. Хората и днес наричат самотната канара в близост до гъбите Каратепе (черен хълм)“.

Автор: Биляна Марина

Източник: Патиланец

За повече разкази: patilanec.com

Сподели!