История за водата

История за водата
История за водата

През далечната 1936 година с откриването на планински ручей от някакъв си офицер, започва историята на всеизвестната вода Михалково. Няколко години по-късно е направена първата шахта и основен анализ на водата, като данните показват изключително полезни субстанции намиращи се във водата.

В дъсчена барака през 1952 година се пълни ръчно първата бутилка с минерална вода, продава се на наши клиенти и става експонат в на панаира в град Пловдив. Няколко години по-късно е направена сонда на 75 метра с дебит на водата 10 л/с при температура от 27 градуса.

До 1970 години за бутилиране са се използвали предимно ръчни машини, докато не е открита едноименната фабрика за бутилиране на минерална вода, едно от модерните съоръжения за времето във България. Минерална вода се намира на 2 км. от Михалково в източна посока по пътя за село Чуруково.

Водата е известна с много приятния си вкус и лечебните си свойства ползва се против хронични възпаления на венците, стомашни язви, хронични заболявания на стомашния тракт, сърдечно-съдови и бъбречни заболявания и помага при нарушение на обмяната на веществата.

Източник: putevoditel.eu

Сподели!