Изложбата „Места и лица от Родопите и Беломорието” с фотографии на Крум Савов гостува в Кърджали

Изложбата „Места и лица от Родопите и Беломорието” с фотографии на Крум Савов (1882 – 1949 г.)  ще бъде открита на 1 март в Художествената галерия „Станка Димитрова в Кърджали.  Експозицията ще пренесе посетителите в света на родопчаните от началото на XX век чрез снимките на емблематичния родопски фотограф, запечатал живота в Орфеевата планина и Беломорието.

Изложбата е изготвена от художник-фотографа Иво Хаджимишев на основата на стъклените плаки, съхранени от Държавния архив в Смолян, Историческия музей в Асеновград и Етнографския музей в Пловдив

Крум Савов е роден в село Устово в Родопите през 1882 г. Първите му снимки се поместват в списание „Родопски напредък“ и отразяват Балканската война /1912 – 1913 г./, опита на Светия Синод да върне българо-мохамеданите в християнската вяра и роженските събори на разделените от границата родове.

Задачата на Крум Савов не е била лесна. Той мъкне своята техника на гръб, а стъклените плаки пренася с мулета. В архивите се съхраняват над 1000 от неговите кадри, в които е вложено не само майсторство, но и много любов. Хората по това време се страхуват да се снимат, но фотографът ги печели и те застават пред него с настроението и характера си. Сватбари, занаятчии, местности и сцени от бита… Първите фотоизображения на родопските носии оживяват в ателиетата на Чехия, където снимките се пращат, за да се оцветят. В началото на ХХ в. Крум Савов участва в две световни изложения – в Лиеж и в Лондон, където печели сребърни медали за творчеството си.

Домакин на изложбата са Регионалният исторически музей в Кърджали. Организатори са Държавна агенция „Архиви”, Държавен архив – Смолян, Исторически музей – Асеновград, Регионален етнографски музей – Пловдив.

Източник: novjivot.info

Сподели!