Екопътека „Торнал е Тодьо“ – природа, история и култура съчетани в едно

​От центъра на родопското село, дало началото на селския туризъм в Орфеевата планина Момчиловци, тръгва интересна екопътека, носеща името на известната родопска песен „Торнал е Тодьо“.

Маршрутът на екопътеката е кръгов. Той започва от центъра на селото и разкрива хубостта на природата, богатството на растенията и природните забележителности, намиращи се край Момчиловци.

Тя минава през два от 27-те параклиса край Момчиловци „Света Петка“ и „Свети Свети Петър и Павел“, през скалните феномени Кърджалийски и Дупчов камък и завършва при Радичоската чешма, построена от хаджи Неделчо Канев.

Параклис-Света-Петка

В началото на екопътеката може да се запознаете с исторически данни от табелите поставени там. Продължавайки по маршрута, на беседката зад параклиса „Свети Петър и Павел“ имате възможност да направите кратък отдих.

Стигайки скалния феномен Кърджалийски камък ще се запознаете с историята на песента, дала името на екопътеката „Торнал е Тодьо“, написана от двама младежи от Момчиловци, които поради недоимък не отишли на своя абитуриенски бал. Скалният феномен е известен от векове, тъй като именно от тук тръгвали мъжете на гурбет.

Кърджалийски камък

Радичоската чешма в края на маршрута е образец на Момчиловската каменоделна школа, чийто дюлгери се смятат за едни от първите майстори на камъка в Родопите. Неделчо Канев, авторът на чешмата, както и на камбанарията на църквата в Момчиловци се обучавал на каменоделство в Италия. Край чешмата са поставени табели, които ще ви запознаят с типичното за Родопите строителство и по-специално със специфичните, китни родопски къщи.

Радичоската чешма

Екопътека „Торнал е Тодьо“ е изградена посредством проект на местното читалище „Светлина”, реализиран с подкрепата на платформа „Активни граждански общности чрез читалищата в България – АГОРА”, фондация „Америка за България”, община Смолян, кметството в Момчиловци и горовладелски кооперации.

Автор: Селвина Топалска
Източник: rodopchani.bg

Сподели!