Дъждовница отново става домакин на пленера „Арт хоризонти“ от 20 до 29 август

Лятната програма в Дъждовница започна през юли с фотоекспедиция на Владимир Донков,майстор на т.нар. пейзажна и травъл фотография, който идва с различни екипи в Източните Родопи в Арт къщата. След това, той предприе фототур в Непал заедно с колегата си Майкъл Кларк с компанията им Vertical Shot Expeditions в търсене на невероятни пейзажи, истински приключения и перфектен снимачен материал. Владо е работил като фотограф и преподавател по фотография във Великобритания, Малта, Норвегия и САЩ и провежда серия фотосеминари у нас под общото название „Отвъд клишетата…” Ръководи фотографски експедиции в Арктика, Патагония и Хималаите. По някаква странна причина дългите му снимачни проекти гравитират предимно около студени райони като Гренландия, Полярна Норвегия, Лапландия. Дъждовница и районът са едни от любимите му места в България.

От 1 до 10 август две дами работят в Арт къщата по свои проекти – Миладина Монова и Нада Нешева. Занимават се с журналистика, но работят по докторантски проекти за университети в Лондон и Париж, посветени на постмодерната съдба на изкуството в днешния свят. И двете преподават в местни университети и водят семинари в България и чужбина.

През август в Арт къщата ще работят по свой проект за издаване на книга, посветена на младежки обекти в сферата на туризма и младежките туристически инициативи в България, 6 млади журналисти от Латинска Америка и Испания. Арт къщата в Дъждовница ще бъде един от представените от тях обекти.

През август в Арт къщата ще гостуват няколко IT специалисти, които искат да представят забравените занаяти в България в общ интернет сайт.  А от 20 до 29 август отново ще се съберат млади творци от страната и чужбина на международния пленер „Арт хоризонти”. Художници, музиканти, поети и склуптори ще работят по свои проекти под предизвикателното мото „Sorry, no art today – идеи за метаморфози на духа”. Традиционна нощ на съвременнатаелектронна музика ще озвучи селата Скална глава, Снежинките,  Ридово, Пъдарци и Пенево като подготовка за Фестивала на терлика, който тази година ще бъде посветен на Европейските дни на културното наследство. Пленерът “Арт хоризонти” се организира за 10-и път и е част от националната програма на Министерството на културата.

Източник: novjivot.info

Сподели!