Древен Град на Слънцето откриха край Минерални бани

Най-голямото тракийско скално светилище в Хасковска област със скална гробница, подобна на тази при Татул край Момчилград, олтари, жертвеници, шарапани и множество скални ниши се намира в местността „Хасара” в община Минерални бани.

То датира от второ – първо хилядолетие преди Христа, а след приемането на християнството там функционира мощен религиозен център. Екипът на доц. Здравко Димитров разкри забележителна църква и крепост от раннохристиянския период.

„Древният култов комплекс е своеобразен град на Слънцето. Той е умалено копие на комплекса в Татул, но около пет пъти по-малък. Свързан е с културата на скалните хора, които са обитавали Източните Родопи. Между Градът на Слънцето култовите комплекси в Перперикон и Татул определено е имало връзка”.

Това съобщи след приключването на първоначалния етап от археологическите разкопки в местността „Хасара” известният археолог и изследовател проф. Николай Овчаров.

Местните хора вече го наричат „Градът на Слънцето”.

„Имам усещането все едно сме преди 20 години на Перперикон,когато започнахме проучванията там”, каза проф. Овчаров. Според него,  култовият комплекс в местността „Хасара” в община Минерални бани има огромен туристически потенциал и е откритие от европейска и световна величина.

Разкопките са проведени от археолога доц. Здравко Димитров от Националния арехеологически институт с музей към БАН. Той и проф. Николай Овчаров благодариха на кмета на община Минерали бани Мюмюн Искендер, чиято е  била инициативата и първоначалното финансиране на проучванията.

„Сега най-важното е комплексът в местността „Хасара” да стане общинска собественост и да получи статут на паметник на културата. Имаме подкрепата на държавата и областния управител на Хасково Станислав Дечев в тази насока”, каза кметът Мюмюн Искендер.

Едва след като тава се случи, общината ще има възможност да кандидатства за еврофинансиране, за да можем да започнем истинско изследване и да се развие огромният туристически потенциал на този уникален обект.

Божидар Събев

Източник: novjivot.info

Сподели!