Долно Черковище и Пчелари влязоха в популярен пътеводител

Долно Черковище и Пчелари

Мегалитният тракийски култов комплекс „Кован кая“, разположен в землищата на стамболовските села Долно Черковище и Пчелари, е описан в популярния пътеводител „Нови 101 отбивки“. В него са представени малко познати туристически маршрути в България, интересни за любителите на пътешествията.

 Кован кая е обявена на природна забележителност през 1972 г. Северозападно от скалата, в местността „Аул кая“, се намира и друго скално светилище използвано от древните траки. Околностите на село Пчелари са осеяни с паметници на културата от Античността и Средновековието. Такива са изсечените в ерозирали скали гробници в местностите „Хамбар кая”, „Ак кая”, „Кара ин”, „Мал казан”, „Ходжас”. В местността „Хамбар кая” личат следи от 6 гробници, вкопани вертикално в горната част на масива и покрити с големи каменни плочи. Всички гробници в околностите на Пчелари датират от ранножелязната епоха (II – I хил. пр. Хр.) и са обявени за паметници на културата, обяснява дългогодишният хасковски  археолог Ирко Петров.

Струва си човек да се отбие и до Кромлеха, разположен на 2 километра западно от село Долни Главанак, община Маджарово, съветва пътеводителят. До обекта води живописна екопътека. Кромлехът е разкрит по време на археологически разкопки през 1998 г. от доц. Георги Нехризов, и днес е запазен в сравнително добро състояние. Култовото съоръжение е изградено от вертикално побити каменни блокове, поставени направо върху скалата. Заграденото свещено пространство, където са се провеждали ритуалите, е с форма на окръжност.

Златка МИХАЙЛОВА

Източник: novjivot.info

Сподели!