Гоук ин – една пещера в Родопите, предизвикваща много въпроси

снимка: myivoblog.blogspot.com

​Гоук ин е пещера в Родопите, която предизвиква у посетителите си редица въпроси. Тя не е пещера, която ще ви впечатли с приказни пещерни образувания, нито пък ще ви грабне с красотата си. Гоук ин, както дори името й предполага е една необикновена пещера, криеща изненади, които човек дори не би си представил.

Нещото, което привлича интереса на мнозина и буди безброй въпроси в Гоук ин е най-голямата загадка на Родопите – скалните ниши, които тук са издълбани по тавана на тайнствената пещера. Именно това прави пещерата уникална, тъй като това е единствената открита до момента пещера, в чийто таван са издълбани мистичните ниши, чието предназначение до днес остава загадка.

Освен вътре в пещерата, скални ниши са изсечени и отвън по най-непристъпните участи от скалата до входа й. Нито вътре в пещерата, нито пък отвън в скалата обаче човек може да си престави по какъв начин са издълбани тези ниши от предците ни и каква била целта им.

снимка: myivoblog.blogspot.com

Гоук ин се намира на надморска височина от 180 метра. Дължината й е около 40 метра, като тя е сравнително малка, едноетажна с минимална денивелация от 5 метра. Отворът на пещерата е широк и оформен под формата на овал. Гоук ин е суха пещера, чиято уникалност се допълва и от факта, че от вътрешността й се открива прекрасна гледка към околността и река Дишлик дере.

Въпреки необлагородеността на пещерата, тя е достъпна за посещения. За да стигнете до нея, ще трябва да преодолеете един не особено стръмен участък над реката. Дори да не се впуснете в изкачаване до пещерата и да решите да я наблюдавате само отвън ще останете не по-малко изумени и впечатлени. Въпреки това обаче видяното вътре в пещерата е нещо, което без съмнение си заслужава всяко усилие.

снимка: keepliving.eu

Ще намерите Гоук ин при коритото на река Дишлик дере, под пътя Хасково-Крумовград и също така близо до друг феномен в района на Орешарци – скалната арка.

Автор: Селвина Топалска
Източник: rodopchani.bg

Сподели!