Войводи и башибозук в епична битка край Хисаря в събота

Тридневен събор организира сдружение „Хайдути“, народната носия – задължителна!

Уникален 3-дневен български събор ще се проведе на 2,3 и 4 септември в местността „Дюлите” над курортния град Хисар. Организатори са сдружение „Хайдути” с председател Анко Лаловски и Гайдарски състав „Петко войвода“ с ръководител Иван Балабанов.

Началото на събора е на 2 септември от 17 часа. Тогава местни групи за автентичен фолклор ще се надпяват и надиграват. Официалното откриване и кулминацията е на втория ден, от 11 часа. Над 50 състава ще мерят сили и ще демонстрират песни, танци и свирни, гайди ще извият глас, самодейни таланти ще удивят хилядите гости, които се очакват на това първо по рода си в Южна България събитие.

С огромно нетърпение се очаква възстановката „Хайдут Генчо”, чието име носи събора. Местният герой е издигнат в култ, а смелостта и родолюбието му, саможертвата и себеотдадеността му ще бъдат възпроизведени от над 200 души, които се стичат от цялата страна и са членове на национални и патриотични движения. Войводи и башибозук ще слязат на „Дюлите” от гората и ще настане битка, в която естествено ще победят българите.

Ансамбъл „Тракия” ще омагьоса с буйните си ритми почитателите на народната музика, а кукери и нестинари ще гонят злите сили от българските земи и ще орисват за здраве, плодородие и берекет. В последния ден-4-и септември, отново фолклорни групи ще се надпяват и ще показват обичаи, част от традициите на дедите ни.

Входът за трите дни на събора е общо 10 лева, задължително всички присъстващи трябва да бъдат облечени в народни носии. Осигурен е гардероб под наем, за да се спази дрескода, ще има и импровизирани магазини, в които ще се продават носиите.

„Идеята се роди заради обичта ни към Родината, искаме да възродим българското и да покажем и на децата, и на младежите, които за щастие все повече се присъединяват към нас, че българщината е жива и ще пребъде”, коментира председателят на сдружение „Хайдути” Анко Лаловски. Амбицията е съборът да стане традиционен, да се провежда всяка година и да събира многобройна публика от цялата страна.

Източник: trafficnews.bg

Сподели!