Водопад Сливодолско падало

Водопад Сливодолско падало е най-високият в Родопите, извисявайки се на височина от 50 метра. Намира се недалеч от село Бачково. Пътеката за него започва точно на изхода на тунела след селото вляво.

Още в самото начало на пътеката информационна табела ни информира, местността е част от резерват „Червената стена“, което само по себе си налага някои ограничения – да не се увреждат скалните образувания, да не се пали огън, отклоняването от пътеката също е забранено.

По пътеката няма почти никакви разклонения, които биха могли да ви подведат да завиете в грешна посока. Тя е маркирана със синя туристическа маркировка. Маршрутът е с малка денивелация. Първа и последна третина от него са малко по-стръмни, а средната е почти равна. Край пътеката тече река Сливов дол, дала името на водопада. На няколко пъти реката и пътеката сменят местата, но това не е проблем, заради построените мостчета.

Реката прави много скокове по камъните, което е благодатен материал за снимки. Малко преди да достигнете водопада, на около 20-тина метра височина се издига негов по-малък събрат (координати 41.91366, 24.83848). Пътеката минава покрай него и може да се достигне и до точката от която пада.

Така след 2.1 км. и 45 минути спокоен ход ще достигнете до водопад Сливодолско падало, които ще ви очарова с касотата си.

Източник: planinar.org

Сподели!