Вековната воденица в Шумнатица очаква първия дъжд

Тогава я откриват официално, празник на качамака  подготвят в кирковското село, чакат още български и чужди туристи

Шумнатица

Община Кирково обнови воденицата в центъра на село Шумнатица. Основно е ремонтиран покривът, укрепени са стените. Всичко е запазено в автентичен вид.

Мелницата е на хората от селото, преди да я ремонтираме взехме тяхното мнение. Те нямаха финансовата възможност да я възстановят. Инвестирахме около 5 хиляди лева общински средства, казва кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман.

Шумнатица

Воденицата е атракция за гостите в Шумнатица. Идват не само  български, но и английски и руски туристи. Радват се, снимат се вътре и пред нея. На територията на община Кирково пребивават пет-шест английски семейства. Предполага се, че те са пуснали снимки от Шумнатица по сайтове и фейсбук и от там техните сънародници са разбрали за нея.

На метри от воденицата се намира старинен каменен мост, известен сред  хората в Шумнатица като римски. Никой не може да каже кога и от кого е строен. Запазен е в отлично състояние и по него се минава спокойно.  Общината е извършила текущ ремонт, поставени са дървени парапети.

Шумнатица

Воденицата се е използвала до преди няколко години. Това виждаме и от съобщението на вратата, че ключ има в кметството и в магазина на Ваньо.

Това лято беше много сушаво.  В момента няма  достатъчно вода. Очакваме първите дъждове, за да направим официалното откриване на ремонтираната воденица. Имаме идея през студените зимни дни да организираме празник на качамака в Шумнатица, който да стане традиционен, с което ще популяризираме селото, казва Шинаси Сюлейман.

Ще бъде издирен и поканен за празника майстор на качамака, който освен да готви, ще оценява и участниците в конкурса за най-вкусен качамак и най-автентична рецепта за качамак.  Старите хора в Кирковско  помнят, че качамакът не  е просто и евтино ястие, то не е биловсеки ден на трапезата, по-често са си го позволявали по-заможните, затова се тачи и обича в този район.

В Шумнатица има още две воденици, които са в окаяно състояние. Общината има намерение да ги възстанови и така да привлече още повече туристи в селото. Местните хора изпитват носталгия към водениците, искат да усетят мириса на брашното.  От общинската администрацията в Кирково имат виждане да назначат човек, който да се грижи за воденицата, като местното население и туристите ще мелят брашно безплатно.

Воденицата в Шумнатица ще бъде включена в туристически маршрути.  Никой в селото не може да каже кога е построена мелницата.  Твърди се, че е преди столетия. Съдружници са 104 човека. Преди 15 години са направили облагане, събрали пари за бент за вода за нейното захранване. В миналото тя се е ползвала постоянно. Дори хората са се записвали предварително и са давали дежурства. Мелели са царевица, пшеница и ечемик, казва  бившият кмет на селото Емил Кьосев.

Снимки: Мехмед РЕДЖЕБ
Автор: Валери КОВАЧЕВ
Източник: novjivot.info

Сподели!